Noticia publicada a la web el 04/17/2024 12:05:31 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
L’Ajuntament dóna un nou impuls al seu Departament de Salut sota el lema ‘Blanes, Ciutat Cuidadora’
Una de les accions que s’hi inclou és un Cicle de Conferències que es van encetar ahir parlant de salut mental, a càrrec de l’eminent catedràtic en psicobiologia, Ignacio Morgado
El Teatre de Blanes va acollir la tarda-vespre d’aquest passat dimarts la primera de diferents conferències que tindran lloc periòdicament al municipi, amb l’objectiu de tractar diversos temes relacionats amb l’àmbit de la salut. Per estrenar aquesta activitat, es va comptar amb un expert de primer ordre, l’eminent catedràtic en psicobiologia, Ignacio Morgado.
Teatre de Blanes, ahir El doctor de l’Institut de Neurociències a la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va centrar la seva intervenció en la prevenció de la salut mental. Es tracta d’un reconegut expert que ha realitzat estudis i treballs d’investigacions a les prestigioses universitats del Rhur (Alemanya) i Oxford (Regne Unit), així com una estada sabàtica a l’Institut Tecnològic de Califòrnia (CALTECH).
Ha rebut diversos premis acadèmics i de divulgació científica, i també compta amb diversos llibres publicats, com ara ‘Aprendre, Recordar, Oblidar’, ‘Els Sentits’, ‘El cervell i la ment humana’, o bé ‘Emocions i intel·ligència social’. Està considerat un dels millors neurocientífics de l’estat espanyol, i sosté que l’humor és un bon indicatiu sobre l’índex de salut mental que gaudim. És a dir: que és un bon reflex del nostre benestar psíquic. Mentre la nostra salut mental o, millor dit: mentre el nostre benestar psíquic i somàtic segueixi en bon estat.
Nou Impuls al Departament de Salut municipal: ‘Blanes, Ciutat Cuidadora’
La conferència que ha inaugurat el cicle dedicat a la salut ha significat també la presentació pública del nou impuls que s’està donant al Departament de Salut de l’Ajuntament de Blanes. Sota el lema ‘Blanes, Ciutat Cuidadora’, el què es pretén és posar en marxa diverses accions i activitats que tinguin per objectiu justament això: millorar l’atenció a la ciutadania en l’àmbit de la salut.
Així ho va avançar ahir a la tarda, poc abans de començar la xerrada, la tinent d’alcalde de Salut de l’Ajuntament de Blanes, Rosa Aladern. La regidora va avançar, a grans trets, els eixos fonamentals en què s’està treballant. En aquest sentit, una de les accions que es duran a terme properament serà la posada en marxa d’una ‘Comissió de Professionals de la Salut’.
La regidora de Salut, Rosa Aladern, durant la presentació de les noves
accions que es duran al terme al departament del consistori blanenc Aglutinarà tant treballadors públics com privats de l’àmbit de la salut, professionals i/o entitats sense ànim de lucre que treballen alguns dels seus aspectes –com per exemple l’Associació Pàrkinson Blanes-La Selva-Alt Maresme, l’Associació Contra el Càncer de Blanes, Oncolliga Blanes, etc. També aplegarà farmacèutics i veterinaris, tothom que, des dels respectius camps, estiguin relacionats amb la salut. En aquest darrer aspecte, també es vol potenciar que hi hagi una millor coordinació entre els treballadors públics de l’àmbit sanitari i els treballadors públics de l’àmbit social. Així, d’aquesta manera, s’aconseguiria una manera més eficaç de funcionament.
Rosa Aladern va remarcar l’optimisme amb què s’encara des de l’Ajuntament de Blanes aquest nou repte, sobretot perquè la salut és un aspecte que cal cuidar al llarg de totes les etapes de la vida: “Estem molt il·lusionats amb ‘Blanes Ciutat Cuidadora’, perquè la prevenció és informació, i la prevenció és la millor política de salut”.
Potenciar l’atenció sanitària primària amb un nou ambulatori o més horaris
Una altra fita que es vol aconseguir és millorar l’atenció sanitària de la població, i en aquest sentit la regidora reivindica que s’introdueixin mesures que condueixin a que la ciutadania es pugui tractar en condicions més òptimes. En aquest darrera sentit, concreta que una de les mesures que cal implementar té a veure amb l’atenció primària a través de l’ambulatori.
Per això, conclou que només hi ha dues opcions: o bé ampliar els horaris en què s’atén als dos ambulatoris de Blanes, o bé construir un tercer CAP que contribueixi a que els que hi ha actualment es col·lapsin com passa sovint. De retruc, les hores que cal esperar per ser atès a les urgències de l’Hospital Comarcal també vindria a ser el mateix.