Noticia publicada a la web el 07/12/2024 10:11:58 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
El Jardí Botànic Marimurtra presenta el llibre i la revista homònims ‘El Jardí d’Epicur’
La presentació la van encapçalar l’autor del llibre, Josep Muñoz, i el patró de la Fundació Carl Faust i del consell editorial de la revista, Josep Maria Camarasa
El Jardí Botànic Marimurtra ha organitzat aquest mes de juliol un esdeveniment d’aquells que compten amb més d’un punt d’interès pels assistents. No tan sols perquè és una oportunitat de poder gaudir d’aquest entorn tan especial on la natura i el paisatge de la Costa Brava es fonen per oferir una experiència inoblidable.
D'esquerra a dreta: Jaume Frigola, tinent d'alcalde de Medi Ambient,
i Cristòfol Jordà, patró major de la Fundació Carl Faust,
amb la revista i el llibre 'El Jardí d'Epicur', respectivament També es tractava d’aprofundir en coneixements que, explicats pels experts oradors, es van fer molt més fàcils d’entendre, propiciant una vetllada molt especial, inclòs gaudir d’una típica pluja d’estiu que va omplir de sons i aromes el recinte. El director gerent de la Fundació Carl Faust, Josep Borrell, es va encarregar de presentar els dos artífexs de la sessió: Josep Muñoz i Josep Maria Camarasa, en una vetllada encapçalada per Cristòfol Jordà, patró major de la Fundació, i Jaume Frigola, tinent d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Blanes. També van assistir membres del patronat i amants de la natura i els jardins en general.
Presentació del llibre i la revista homònims ‘El Jardí d’Epicur’
La fita que va aplegar els i les participants era la presentació del llibre i la revista homònims ‘El jardí d’Epicur’. Josep Muñoz, autor de l’assaig que li va valer l’any passat guanyar el Premi Carles Rahola, va explicar el perquè del títol triat: és una invitació a partir del filòsof Epicur de Samos perquè s’explori el món a partir dels jardins.
Josep Muñoz durant la presentació del llibre 'El Jardí d'Epicur' Des de la filosofia grega fins a la modernitat, aquest assaig traça un recorregut històric i filosòfic pels conceptes de jardí, hort, paradís i natura en autors tan diversos com Montaigne, Rousseau, el pintor Claude Monet, i el pensador actual Byung-Chul Han. El públic assistent va poder comprovar l’extens coneixement en aquest àmbit que té l’autor del llibre.
L’autor va compartir detalls molt significatius. Per posar un exemple, quan parlava dels coneguts Jardins del Palau Versalles. Situat a 16 km de París, va ser construït per Lluiís XIV de França, el Rei Sol, amb la intenció d’enlluernar al món. Per això el monarca va ordenar construir un palau amb 700 estances (sumant salons i habitacions), dotades amb 2.513 finestres, 352 xemeneies, 67 escales, 483 miralls i 371 estàtues.
Els jardins compten amb 55 fonts i la famosa Galeria dels Miralls en té un total de 357. Actualment, el palau és un museu amb 6.123 pintures, 1.500 dibuixos, 15.034 gravats, 2.102 escultures i 5.210 mobles i objectes d’art. En l’època de Lluís XIV uns 5.000 cortesans vivien i treballaven al servei dels reis, i els menús comptaven amb gairebé 30 plats.
A la dreta de la imatge, Josep Maria Camarasa durant la
presentació de la revista 'El Jardí d'Epicur' Per la seva banda, Josep Maria Camarasa, es va encarregar de presentar la revista ‘El Jardí d’Epicur’, que ofereix una mirada profunda i reflexiva sobre els resultats i coneixements generats en aquest espai epicuri creat per Faust fa un segle. La publicació destaca la importància de la ciència contemporània que, a banda d’enriquir el coneixement botànic, també impacta socialment ei millora la societat en general.
El què es pretén amb la publicació no és tan sols compartir coneixements, sinó també mostrar que el jardí de Fust com a jardí epicuri, roman viu i evolucionant tal com li hauria agradat al mateix Carl Faust. Per reblar les dues presentacions, es va obrir un breu col·loqui amb preguntes als autors, i es va brindar amb cava per tancar l’acte.