Noticia publicada a la web el 10/07/2024 08:41:54 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
La Confraria de Pescadors inaugura els ‘Capvespres del Port’ i un Land Art sobre la història del port i la pesca
Organitzat amb el suport de l’Ajuntament, la jornada festiva del passat dissabte va atraure centenars de participants, en una nova iniciativa per donar major visibilitat a la zona pesquera
Durant aquests mesos si alguna cosa no es pot dir de la Confraria de Pescadors de Blanes és que hagi estat de braços plegats. Ans al contrari!. Tot just començar l’estiu, el darrer cap de setmana del mes de juny, va celebrar una jornada festiva amb diversos ingredients que va congregar-hi una gran quantitat d’assistents, sobretot per la sardinada popular que s’hi va muntar.
.
Port de Blanes, dissabte al capvespre Això després que havia celebrat la Revetlla de Sant Pere, enguany viscuda d’una manera més intensa que mai. Després, arribant al final del mes de setembre, va viure la presentació del seu nou distintiu ‘Peix Fresc de la Llotja de Blanes’, així com de l’Associació de Dones de la Mar.
El patró major de la Confraria de Pescadors, Ferran Martínez, donant la benvinguda,
l'alcalde acompanyat de regidors i regidores,
i la regidora d'Arxiu i Patrimoni, Mònica Rabassa, durant la jornada de dissabte Ara, tot just el passat cap de setmana, la Confraria de Pescadors ha tornat a protagonitzar un altre esdeveniment que ha atret novament centenars de participants al llarg de la tarda del dissabte. En aquesta ocasió la trobada va comptar amb diversos centres d’interès. La van encapçalar el patró major, Ferran Martínez, acompanyat de l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, el primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Joan Felip, i la regidora de l’Arxiu i Patrimoni, Mònica Rabassa, entre d’altres.
D'esquerra a dreta: Javier López, Albert Sanz, Joan Felip,
Jordi Hernández, Ferran Martínez, Mònica Rabassa, Cristina Vadillo i Antoni Marzoa També van participar a l’acte el president del GALP (Grup d’Acció Local Pesquer) de la Costa Brava-Sud i el Maresme, Antoni Marzoa, així com la seva gerent, Cristina Vadillo. En aquest sentit, entre els assistents també s’hi va comptar la presència del senador Martí Sans, a qui van saludar els representants de l’Ajuntament de Blanes.
Inauguració del projecte Land Art sobre la història del port i la pesca
En primer lloc es va inaugurar el projecte Land Ard, un híbrid entre l’escultura i l’arquitectura per crear art de la natura a la natura, que s’ha situat a la zona on atraquen els vaixells. L’objectiu del projecte és fomentar el creixement econòmic de totes les empreses del sector pesquer relacionades amb la Confraria de Pescadors.
També vol augmentar la sensibilització i el foment del consum responsable del peix de la llotja, tant pel que fa als ciutadans de Blanes com pels nombrosos visitants que rep el municipi al llarg de l’any però, sobretot, coincidint amb la temporada turística. Són 22 plafons amb fotografies i escrits sobre la història del port i la pesca de Blanes instal·lats sobre un mural de 40 metres de llargària elaborat amb material 100% reciclat, procedent dels residus de plàstic de la confraria.
Durant la jornada també es van poder veure les dues senyalitzacions que
s'instal·laran a l'actual i l'antic lloc de venda d'Es Portal, on només hi ha peix de la Llotja de Blanes Per elaborar el contingut dels plafons s’ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal, explicant la història del port pesquer al llarg del temps. La història s’enceta amb el port natural clau per a la fundació de la ciutat romana de Blandae i arriba fins al segle XXI. La segona part dels plafons se centra en explicar l’actual activitat pesquera, així com els tipus de barques i arts de pesca, entre d’altres.
Aquest nou element s’espera que copsi l’interès dels visitants que s’apropin al port de Blanes atrets per l’activitat que s’hi fa, així com per conèixer aquest racó del municipi on s’han viscut bocins d’història pretèrita i recent molt sentida. En aquest darrer sentit, un dels plafons recorda el virulent temporal de Sant Esteve de l’any 2008, que va provocar importants desperfectes a l’espigó de contenció, diverses barques van patir danys i tres varen quedar destruïdes.
Els 22 plafons parlen dels següents temes: La platja, el port natural de Blanes; Els orígens de la ciutat romana; El principal port del Vescomtat de Cabrera (en dos plafons); La pesca des de l’edat mitjana i les confraries de Sant Elm i Sant Pere; Els Xavaquers i Els Salaons; El port del segle XVIII al segle XIX; Els antecedents de la construcció del port a finals del segle XIX; La construcció del port a principis del segle XX; El port a la segona meitat del segle XX; El nou port per al segle XXI; El primer port pesquer de les comarques gironines; Les barques i els arts de pesca (4 plafons); Un fons marí amb una orografia extraordinària; La subhasta del peix a la llotja i la venda a Es Portal; Les espècies; La Gastronomia del peix; i Una Confraria que mira al futur.
Tret de sortida dels ‘Capvespres del Port’ i ‘Tastets Arran de Mar’
Després de la inauguració del Land Art, a rengló seguit, es van estrenar els ‘Capvespres del Port’, donant el tret de sortida dels ‘Tastets Arran de Mar’. S’hi van poder degustar tapes de peix i altres productes a preus populars confeccionats per establiments i empreses gastronòmiques conegudes pel públic blanenc per la seva qualitat. Durant tota la jornada es va viure un ambient de marcat caire festiu, ja que es va comptar amb diversos elements que van contribuir-hi.
Un d’ells van ser les havaneres que van cantar en viu i en directe els i les membres del grup d’havaneres del Casal Cívic i Social Benet Ribas, així com inflables i jocs infantils. També hi havia un indispensable servei de canguratge perquè la canalla estigués entretinguda i distreta mentre els adults gaudien de les tapes, visitaven els plafons i passejaven pel port.
Tot un reclam per donar encara més visibilitat a la zona pesquera de Blanes que, especialment durant aquests darrers mesos, està acollint nombroses activitats promogudes per la Confraria de Pescadors. Aquesta segona part de la jornada va tenir un caire similar al que ja va tenir l’exitosa experiència de finals de juny, i s’espera donar-hi continuïtat a través de noves edicions dels ‘Capvespres del Port’ que incloguin ‘Tastets Arran de Mar’.
Entre els plats que es van poder degustar hi havia brandada de bacallà, ostres amb vi blanc, pop a la gallega, seitons, croquetes de diferents gustos mariners (pop, garota, rap, gamba, etc), fideuà, sardines a la brasa... A banda de la col·laboració de l’Ajuntament, l’esdeveniment d’aquest passat dissabte també va comptar amb el suport de Ports de la Generalitat i Peix Fresc de la Llotja de Blanes, entre d’altres.