Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes presenta el 16è Projecte Rossinyol amb la participació 26 alumnes de centres blanencs i de la Universitat de Girona


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 12/02/2024 08:33:21 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes presenta el 16è Projecte Rossinyol amb la participació 26 alumnes de centres blanencs i de la Universitat de Girona

Els escolars provenen d’Hondures, Colòmbia, Argentina, Ucraïna, Pakistan, Marroc, Albània, Cuba i Perú, i les seves mentores i mentors universitaris estudien diverses especialitats

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes va acollir el passat divendres un acte que des de fa 16 anys s’ha celebrat en aquest municipi sense faltar mai a la seva cita. Es tracta del ‘Projecte Rossinyol’, que sempre sol començar pels volts de finals del mes de novembre, amb l’acte de presentació que va aplegar els i les protagonistes d’aquesta activitat.



Els i les integrants del Projecte Rossinyol 2024-2025, amb el regidor
de Nova Ciutadania i Solidaritat, Mario Ros, la representant de la Universitat de Girona,
Jèssia Lopez, i el tècnic d'Acollida de l'Ajuntament, Miquel Sardà
Es tractava de fer la primera presa de contacte per poder conèixer en viu i en directe les parelles de mentors i mentorats. Històricament, Blanes sempre s’ha caracteritzat per ser una terra d’acollida on conflueixen diferents cultures i llengües que conviuen perquè flueixi l’intercanvi de coneixements i costums, és un dels municipis on l’experiència sempre s’ha valorat de manera molt positiva.



Benvinguda a tots i totes les assistents de Mario Ros
D’una banda, perquè significa un enriquiment personal pels participants. I de l’altra, perquè és una important contribució al procés d’integració i mutu coneixement de les cultures autòctones i foranies. Precisament amb aquest objectiu, motivar les relacions culturals i socials, va néixer fa uns quants anys el Projecte Rossinyol, amb el qual col·labora l’Ajuntament de Blanes a través de la Universitat de Girona.



Benvinguda de Jèssica López, de la Universitat de Girona
El tinent d’alcalde de Nova Ciutadania i Solidaritat d’Acció Social, Mario Ros, així com de Jèssica López, de la Universitat de Girona, responsable del Projecte Rossinyol, van ser els encarregats d’encapçalar l’acte de presentació. També van participar-hi el tècnic del Servei d’Acollida de l’Ajuntament, Miquel Sardà; la responsable d’Acció Social, Lurdes Rodríguez; així com responsables dels centres educatius i familiars dels i les escolars mentorades i mentorats.



Miquel Sardà, tècnic d'Acollida de l'Ajuntament, va proposar un joc
perquè els i les integrants de les parelles es coneguessin
La presentació que va tenir lloc a la Sala de Plens la tarda-vespre d’aquest passat divendres és la primera ocasió de prendre contacte que tenen les dues persones que durant els propers mesos aniran fent trobades periòdiques per conèixer-se mútuament. Ho fan a través de compartir experiències quotidianes, entre lúdiques i culturals, un lligam que de vegades fins i tot ha perdurat quan acaba el període de realització del Projecte Rossinyol.

16è Projecte Rossinyol amb la participació de 26 nois i noies

La 16a edició del Projecte Rossinyol que correspon al curs 2024-2025 aplega en aquesta ocasió un total de 26 nois i noies distribuïts en 13 parelles. Els mentorats i mentorades estudien en 4 centres educatius d’ensenyament primari. Són l’Escola Joaquim Ruyra (5 alumnes), Manyanet Blanes (5 alumnes), l’Escola Pinya de Rosa (2 alumnes) i l’Institut-Escola Mossèn Joan Batlle (1 alumne).



La cap d'Acció Social, Lurdes Rodríguez, també va assistir a la presentació
Pel que fa a les respectives famílies dels escolars de Blanes que participen al projecte, provenen de diferents països sud americans, europeus i africans: Hondures, Colòmbia, Argentina, Ucraïna, Pakistan, Marroc, Albània, Cuba i Perú. A l’hora d’emparellar-los amb els estudiants universitaris, les tècniques de l’Ajuntament de Blanes han valorat la idoneïtat de les dues persones integrants per facilitar una major comprensió i lligam entre tots dos.



Per la seva banda, les mentores i mentors cursen diverses carreres a la Universitat de Girona, i les seves edats van des dels 17 anys la més jove fins als 24 anys que tenen dos d’ells. Estudien Infermeria, Dret, Pedagogia, Psicologia, Educació Social, Treball Social i Educació en diferents especialitats. Són joves que han apostat per participar al Projecte Rossinyol en alguns casos perquè està relacionat amb els seus estudis, i en d’altres per l’enriquiment personal que significa l’experiència.



No cal dir que part més esperada per tothom a l’acte de divendres va arribar quan les parelles es van conèixer mútuament. Cadascun i cadascuna de les integrants presents a la sala es van anar presentant, i posteriorment se’ls va anunciar els integrants de cada parella. L’acte es va tancar amb una fotografia de grup amb la participació de tots i totes les assistents, així com amb l’intercanvi de telèfons de contacte i concrecions de primeres cites per anar-se coneixent.

Integració cultural, social i lingüística dels alumnes nouvinguts

L’objectiu del Projecte Rossinyol és afavorir la integració cultural, social i lingüística dels alumnes nouvinguts, així com que la Universitat de Girona i el conjunt d’institucions que hi participen contribueixin a la sensibilització entorn de la igualtat i la inclusió social dels nens i nenes. A nivell internacional, l’experiència es desenvolupa a una xarxa d’universitats europees basada en la relació entre mentors (estudiants universitaris voluntaris) i mentorats (alumnes d’origen estranger).



La finalitat és accelerar el procés d’integració dels escolars en el municipi, i cada any augmenta el nombre d’universitats que participen en el projecte a nivell global, així com els infants en mentoria. Les arrels del Projecte Rossinyol cal anar a buscar-les a Israel on, a mitjans dels anys 70, es va establir un programa nacional de tutoria per a escolars en situacions desfavorides que duia per nom Perach Project.



Una de les principals raons que va empènyer ara fa 16 anys a què la Universitat de Girona s’adrecés a l’Ajuntament de Blanes perquè es dugués a terme l’experiència és perquè es tracta d’una de les poblacions de la demarcació gironina amb un rellevant percentatge de ciutadans d’origen forani. Això fa que la ciutat sigui un dels municipis més adients perquè s’hi faci el Projecte Rossinyol.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 12/02/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300