Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una xerrada sobre la situació de les dones a l’Índia continua a Blanes el cicle de la ‘Quinzena per la Pau’


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 01/28/2025 12:24:18 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una xerrada sobre la situació de les dones a l’Índia continua a Blanes el cicle de la ‘Quinzena per la Pau’

Divendres culminarà la celebració amb una Concentració per la Pau amb les diferents comunitats religioses de la ciutat davant l’Ajuntament, on es presentarà el ‘Calendari Interreligiós’

Aquest 2025 la ‘Quinzena per la Pau’ gira a l’entorn d’una temàtica molt concreta: les dones lluitadores, les que dia a dia s’enfronten a violències polítiques, econòmiques, socials i culturals arreu del món i, sovint, molt més a prop del què ens pensem. El cicle es va encetar la setmana passada amb la inauguració de l’exposició ‘Colòmbia, Palestina, Mèxic: Dones en peu de lluita’, que es podrà visitar fins al 2 de febrer a la sala municipal Maria Luisa García Tornel.



Biblioteca Comarcal, dilluns a la tarda
És una mostra fotogràfica que destaca el treball de les líders i activistes d’aquests països que, cada dia, resisteixen a infinites dificultats. Aquest passat dilluns es va donar un pas més en la mateixa direcció amb una nova activitat inclosa a la ‘Quinzena per la Pau 2025’, aquesta vegada centrada en la realitat de les dones en un altre país que ens queda molt lluny però molt a prop a l’hora: l’Índia.

‘Dones, Dignitat i Canvis Socials: projectes de la FVR a l’Índia’

La sala d’actes de la Biblioteca Comarcal va acollir ahir a la tarda una xerrada presentada amb un títol que ja ho deia tot: ‘Dones, dignitat i canvis socials: Projectes de la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia’. Va anar a càrrec de la Shoma Nandini Subaiya Robson, tècnica de la fundació, per contribuir a conèixer millor el paper fonamental que tenen les dones en els processos de pau, així com per sensibilitzar sobre els reptes que els toca afrontar.



Abans d'encetar la xerrada es va projectar un vídeo sobre el projecte
de la Fundació Vicenç Ferrer
Nascuda a Anantapur, que en la seva llengua local significa ‘ciutat de l’infinit’, es tracta d’una de les zones més pobres i necessitades de l’Índia. És on Vicenç Ferrer i l’Anne Perry, la seva dona, van fundar l’any 1969 la matriu del què acabaria sent la coneguda ‘Fundació Vicenç Ferrer’. Un dels fronts de batalla des de llavors, sempre ha estat lluitar per aconseguir l’empoderament de les dones.



Ho va fer amb la constitució dels ‘sanghams’ o grups de dones. Aquests espais les permeten per primera vegada compartir problemes i eradicar mentalitats patriarcals com la resignació davant la violència. Aquests associacions enforteixen el lideratge individual, familiar i social, i les animen a emprendre petits negocis a partir de la solidaritat col·lectiva, de manera que poden acabar donant una oportunitat de vida a d’altres dones a través de les seves micro-empreses.

Per centrar el tema de la xerrada, Shoma Nandini Subaiya Robson va oferir als i les assistents un breu vídeo protagonitzat precisament per dones que han reeixit la seva vida després que havien acabat sent no res per la mort del seu pare o el seu marit. I és que a l’Índia –i a tants països !- la dona no és ningú si no té un home que l’avali. Les dones han de superar moltes barreres per poder arribar a tenir una vida digna, i a través de la Fundació Vicenç Ferrer se’ls donen les eines per poder aconseguir-ho.



Recuperar el valor, el respecte i el coratge perduts ja no és tan sols una qüestió de tenir la butxaca més plena o més buida. És una qüestió de mentalitat que no sempre és fàcil d’inculcar per qui ha viscut durant tant temps sota la cortina de fum més estesa arreu: que les dones sense els homes no tenen gaire cosa més a fer que parir criatures, tenir la casa neta i el menjar a punt per quan torna a casa el pater familias.




Núria Lavado es va encarregar d'introduir l'acte inclòs al cicle
de la 'Quinzena per la Pau 2025'
Abans d’encetar la xerrada a càrrec de Shoma Nandini Subaiya Robson, es va adreçar al públic assistent la tècnica del Servei d’Acollida Núria Lavado, qui va recordar el sentit de la Quinzena per la Pau que s’està vivint a Blanes durant aquests dies. L’acte també va comptar amb l’assistència de la cap d’Acció Social, Lurdes Rodríguez, així com del tècnic del Departament, Miquel Sardà.

Vídeo-Manifest i Concentració per la Pau

Els actes de la ‘Quinzena per la Pau’ d’enguany continuaran demà dimecres, quan es publicarà a les xarxes socials de l’Ajuntament de Blanes i del Servei de Primera Acollida i Interculturalitat el Manifest per la Pau 2025 enregistrat en vídeo. Per gravar-lo s’ha comptat amb la col·laboració d’alumnes grans i petits: dels centre educatius, així com de l’Oficina de Català de Blanes.



Finalment, l’acte amb què culminarà la ‘Quinzena per la Pau 2025’ tindrà lloc el proper divendres, coincidint amb el darrer dia d’aquest mes de de gener: la Concentració per la Pau. S’ha convocat perquè es faci a les sis de la tarda al Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes.

Hi haurà diversos parlaments a càrrec de les diferents comunitats religioses de Blanes, així com la presentació del Calendari Interreligiós 2025. Per acabar d’una manera més distesa i festiva, està previst que se serveixi una Xocolatada Popular per a tots i totes les assistents. L’acte l’encapçalaran l’alcalde, Jordi Hernández, i el tinent d’alcalde de Nova Ciutadania i Solidaritat, Mario Ros.




El cicle de la ‘Quinzena per la Pau’ està organitzat pel Servei de Primera Acollida i Interculturalitat, que pertany a l’Àrea d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania. També compta amb l’indispensable recolzament de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, la Taula de Comunitats Interreligioses de Blanes, així com la Biblioteca Comarcal i la Fundació Vicenç Ferrer.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 01/28/2025


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300