Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Taller de Teatre de Nau4 re-estrena ‘La Formiga’, basada en ‘L’aventura de Saïd’, seguida d’un intens col·loqui sobre el procés migratori centrat en els joves


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 04/09/2025 08:48:13 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El Taller de Teatre de Nau4 re-estrena ‘La Formiga’, basada en ‘L’aventura de Saïd’, seguida d’un intens col·loqui sobre el procés migratori centrat en els joves

Al debat van participar joves que han viscut aquest procés i professionals de l’àmbit, fent obrir els ulls respecte moltes realitats no conegudes ni reconegudes per part de la ciutadania, tot un mar d’emocions i valors

El Teatre de Blanes va acollir la tarda-vespre d’aquest passat dissabte una experiència única, com poques vegades s’ha pogut viure en aquest recinte. Per entrar en matèria i centrar el debat que hi hauria a la segona part, les actrius i actors del Taller de Teatre de Nau4 Espai Jove, van oferir ‘La Formiga’, una obra escrita i dirigida per Paula Fossati, qui té cura d’aquest taller.



Tots i totes les protagonistes de la representació i el col·loqui posterior
que es va fer dissabte al Teatre de Blanes
L’obra estrenada el desembre de 2021 segueix plenament vigent, i està basada en tot un clàssic: ‘L’aventura de Saïd’, un jove marroquí que deixa el seu poble, la seva família, els seus amics i tot el què estima per llençar-se a l’aventura d’obrir-se camí cap a Europa a la recerca d’un mon millor. A ‘La Formiga’ en Saïd està interpretat per diferents actrius, que expressen els sentiments, els pensaments d’aquest jove que, al mateix temps, encarna les vivències de centenars de milers de persones que, com en Saïd, van fer una dura travessia buscant un futur.




El poder de la paraula, barrejada amb la dansa i la música, l’expressió corporal i els sentiments a dojo que corrien per l’escenari van aconseguir commoure un públic que, si bé ja estava convençut d’antuvi, van veure d’altres matisos gràcies al bon fer de Paula Fossati i el treball interpretatiu. Un mar d’emocions i valors que van fer gaudir i patir al mateix temps al públic durant una hora.




Salutació final dels actors i actrius, a la qual s'hi va afegir l'artífex d'aquest nou
èxit, l'actriu i directora teatral Paula Fossati
Per fer encara més explícit el missatge que es volia fer arribar, al terme de la representació les actrius i actors van desplegar una pancarta on es podia llegir aquesta frase. “Si es prohibeix la lluita és perquè hi ha qui aguanta”, tota una declaració d’intencions que va ser ovacionada per tothom, ja posat dempeus, perquè amb els aplaudiments no n’hi havia prou per expressar el sentiment que omplenava el pati de butaques.

La realitat sobre el procés migratori centrat en els joves aquí i avui

Però, si la representació va aixecar un llarg aplaudiment del públic que omplia el teatre, en agraïment a tot el què s’havia pogut viure, la segona part de l’acte va ser el millor contrapunt, el complement ideal al què s’havia pogut sentir primer. Els referents de Nau4 Espai Jove, la Laura i en Miquel, van construir dalt l’escenari un espai de participació amb convidats i convidades d’excepció.



D’entrada, la mateixa Laura Fossati, però sobretot uns joves que han viscut en la seva pròpia pell el procés migratori i professionals de l’àmbit. Aquests darrers eren Raquel Arbó, referent d’Emancipació de persones vulnerables d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes; Miquel Jarra, tècnic d’integració social als centres educatius; i Miquel Àngel Pons, de l’entitat blanenca Socialesport, que treballa per la inclusió social dels joves i els infants mitjançant l’esport.




També van protagonitzar el col·loqui les actrius i actors de Nau4: Maria, Quim, Malak, Anaís, Glòria, Sara, Mamen, Alba, Beatriz, Lucia, Abril i Mar. Tres d’elles van interpel·lar als joves catalans de procedència africana, plantejant-los diverses qüestions. Abans, però, els referents de Nau4 van centrar el debat recordant les paraules de l’actor Salva Reina a l’entrega del seu Goya el passat mes de febrer, pel seu paper d’immigrant malagueny a la Catalunya dels anys 70, al film ‘El 47’: “Cap persona és il·legal”.

Cap persona és il·legal: un mar d’emocions i valors

Aquest crit amb què l’actor tancava el seu discurs el van completar Laura i Miquel afegint que cap vida val més que una altra. El valor d’una persona no es pot determinar pel seu color de pell o cabells, pel país on ha nascut o la religió que practica. Es mesura pel seu cor, la seva força de superació o de millora, de voler aprendre i créixer.



Com han hagut de fer moltes persones migrades en terra estranya, un nou horitzó que es pensaven que seria molt millor que no pas la crua realitat amb què han hagut de lidiar. Durant una hora, el públic va saber amb què se les ha de veure una persona abans, durant i després que ja ha arribat al seu destí, què han de pagar pel suposat passatge a la felicitat –ja sigui en avió o en pastera-, i la crua realitat amb què es topen un cop són aquí.



Un xoc cultural, emotiu i irracional que encara es planteja molt pitjor si, per afegit, s’és dona. Els abusos, la deshumanització, la impotència i la nostàlgia per la terra i el neguit per ajudar els éssers estimats que han deixat enrere a qui, tal com explicava un dels joves migrats, no expliquen realment la seva situació per no fer-los patir. Tot plegat, una lliçó magistral trenada primer per les actrius i actors dirigits per Paula Fossati, reblada tot seguit amb el bon fer d’en Miquel i la Laura, de Nau4; i rematada pels testimonis dels joves i dels professionals, dos dels quals han viscut en la pròpia carn el fet de ser una persona o pertànyer a una família immigrant.



Especialment en el cas d’en Miquel Jarra, un blanenc fill d’un africà que porta molts anys treballant aquí d’escombriaire, i que va regalar al públic amb una frase de son pare: “No tinc diners, però sí que us deixo valors”. I tot plegat, mentre plana a l’horitzó el ressorgir dels sentiments d’odi i racisme que semblava que feia temps que estaven oblidats però que, malauradament, segueixen latents en una societat on, fa unes quantes dècades enrere, s’aconseguia fer fortuna a base d’esclavisme.




La regidora de Joventut i Participació Ciutadana, Estefanía Romero,
adreçant-se al públic assistent al terme de l'acte
Per tancar l’emotiva sessió al Teatre de Blanes, es va adreçar al públic assistent la regidora de Joventut i Participació Ciutadana, Estefanía Romero, qui va agrair a tothom haver pogut gaudir i compartir una sessió tan especial, que havia fet remoure consciencies. I, ja per últim, la sessió es va reblar amb una gegantina fotografia de família amb els i les principals protagonistes dalt l’escenari.

‘La Formiga’ es representa de nou a Nau4 aquest divendres

Aquest proper divendres 11 d’abril Nau4 Espai Jove ha programat la cloenda de la programació d’activitats del segon trimestre que inclou de nou la representació de ‘La Formiga’. La sessió s’encetarà a les sis de la tarda amb la projecció del curtmetratge ‘Dues Cares i un Canvi’, realitzat pels joves del Taller de ‘Barri, Cinema i Acció’. A ¾ de 7 es lliuraran els premis del concurs ‘Canvia la història’, i a les 7 del vespre es tornarà a oferir ‘La Formiga’.




Com a colofó, la vetllada es tancarà a partir de ¾ de 10 de la nit amb un concert dels joves de ‘Les Tardes Artístiques’, que comptarà amb les intervencions de LPM, ANGEL173, ECSTAZY, MNTA, ALANE, VTR, DOOCTOR ROOUS, LAKE i DORADOX.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/09/2025


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300