Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra la Processó del Sant Crist, l’acte religiós més solemne de la Setmana Santa de Blanes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 04/18/2025 10:46:57 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra la Processó del Sant Crist, l’acte religiós més solemne de la Setmana Santa de Blanes

Radoslaw Rubin s’ha encarregat de portar la figura més destacada de la processó, una creu de 90 kg que va dur a pols durant tot el recorregut acompanyat pels portadors de dues foquetes

La nit d’aquest passat divendres Blanes va celebrar l’acte més solemne de tota la Setmana Santa religiosa, amb la Processó del Sant Crist que va transcorre pel centre de la vila. Una gran afluència de públic va estar seguint el recorregut del ritual processional, conegut també com la Processó del Silenci pel respecte i veneració que li tenen una gran quantitat de creients, a qui els agrada seguir-la sense cap altre so que la música i els cants que en formen part.




A cavall entre els actes religiosos i populars, ahir es va congregar públic de totes les edats, però sobretot gent gran. Es van aplegar per contemplar el seu pas, així com per seguir alguna de les quatre imatges que la composen: hi ha quatre confraries que s’encarreguen cada any d’organitzar tot el què envolta els quatre passos.

Major afluència de públic pel canvi d’horari

Enguany la Comissió de Processons de Setmana Santa de Blanes va decidir incloure com a novetat l’avançament horari de la Processó de Divendres Sant. L’objectiu ha estat aconseguir major participació, per això enlloc de començar a les 10 de la nit com havia estat costum les últimes dècades, s’ha avançat a les 9 de la nit. La mesura es pot dir que ha resultat positiva, ja que ahir es va veure un major nombre de públic seguint la processó.




A 2/4 de 9 de la nit, mitja hora abans que comencés, els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica es van encarregar de fer l’Anunci de la Processó. Els armats van fer el recorregut a pas lleuger, pregonant de manera prou eloqüent que faltava poc perquè comencés la processó. El so dels instruments de la banda romana, completada per la llum de les torxes que duien trencant la foscor, va anar posant en situació al nombrós públic que ja estava congregat als carrers del nucli històric.




Un cop fet l’anunci, els manaies van tornar al seu lloc d’origen, a la Plaça de l’Església, i van entrar a l’interior de la Parròquia Santa Maria per esperar l’inici de la cerimònia religiosa. Una vegada més, el so dels instruments que acompanyen el caminar marcial dels armats ressonant a l’església i el sepulcral silenci que es fa quan s’aturen davant l’altar va marcar el preludi del solemne moment que estava a punt d’arribar.

Radoslaw Rubin, portador de la imatge de la Creu del Sant Crist

El moment més intens previ a l’inici de la processó és quan el portador de la Creu del Sant Crist, la figura més destacada de totes quatre per l’esforç que suposa portar-la, surt a l’altar on reposa la imatge que ha de dur a pes durant tot el recorregut. Aquest 2025 l’encarregat de dur la creu ha estat Radoslaw Rubin, més conegut pel seu sobrenom, Radek. Nascut a Polònia, es va traslladar a viure a Blanes l’any 2006, i fa sis anys que va demanar poder dur la Creu a la Processó per complir una prometença.




Durant les dues darreres setmanes ha estat assajant duent la Creu per l’interior de l’Església Santa Maria, així com pujant les escales per estar preparat. L’any ajudat portant les forquetes dos amics seus: David Garcia Palomo, que fa dos anys ja va dur la forqueta quan va dur la Creu Fran Zurita; així com David Molinero Navío.



Tal com marca la litúrgia, el so ensordidor de la percussió de la banda dels Manaies de Blanes va acompanyar el portant en el moment de carregar la imatge, enmig d’un respectuós silenci del públic que omplia el recinte religiós. La imatge de la Creu del Sant Crist és la més antiga i venerada de la Setmana Santa blanenca, i es va estrenar en la processó de l’any 1940. Els noms dels aspirants a dur-la queden anotats en una llibreta que es conserva en secret, i fins la mateixa nit de Divendres Sant, quan la imatge esdevé el centre de la processó penitencial, no es desvetlla la incògnita sobre el seu portant.




Els altres tres passos que completen la processó són els del Natzaret, el Crist Jacent i la Dolorosa. Cadascun dels quatre passos els vetllen les respectives confraries, que l’any 2016 van estrenar els nous penons, els estendards que els identifiquen. Val a dir que rere de cada imatge s’hi congreguen els penitents i fidels que segueixen una determinada figura venerada lluint espelmes i, en alguns casos, caminen descalços per complir alguna prometença.

Els Manaies de Blanes, la Capella Santa Cecília i la Banda i Cobla Sta. Maria

Des de l’any 2003, el recorregut de la processó de divendres sant s’obre amb el pas marcial i pausat dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica. El rítmic caminar dels soldats romans, acompanyat de la banda de percussió, tan sols s’atura en diversos trams perquè els armats dibuixin figures i formacions militars com ara l’aspa o molinet, el pop, la fila índia o la cremallera. També va ser una nova ocasió per poder veure en acció al nou capità, Fran González.






Com dèiem abans, els únics sons que trenquen el silenci de la processó són les intervencions de la Capella de Santa Cecília, dirigida aquests últims anys pel músic i compositor blanenc Mario Ros. Al llarg de la processó van interpretar diverses vegades el Miserere escrit pel blanenc d’adopció Mossèn Joan Batlle. Curiosament, temps enrere es va encarregar de dirigir la Capella de Santa Cecília la seva mare, Maria Rosa Vidal, qui també havia tingut cura de la Coral Veus Blanques.




Per últim, l’altre ingredient musical el van aportar els i les intèrprets de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, que tancaven tota la comitiva de la processó. L’esdeveniment ha seguit aquest 2025 el mateix recorregut dels darrers anys: sortida des de la Plaça de l’Església, Carrer Ample, Passeig de Dintre, carrers Muralla i Raval, i tornada a la Parròquia Santa Maria.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/19/2025


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300