Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Llibre d'homenatge a Ruyra sobre la història del rem de "trenta-quatre". 


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/14/2003
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Llibre d'homenatge a Ruyra sobre la història del rem de "trenta-quatre". 

L’Arxiu Municipal de Blanes, com a garant del llegat històric documental de la nostra comunitat i com a organisme implicat en la vida cultural i administrativa blanenca, no ha volgut deixar escapar la invitació de sumar-se als actes commemoratius de la publicació de la primera obra d’un dels mestres de la prosa catalana: Joaquim Ruyra. Poder aportar el nostre granet de sorra a l’any Ruyra és un plaer i un honor.

Des d’una posició de graner de la història, fins aquest moment l’arxiu havia desenvolupat la tasca logística d’aplegar informació textual i gràfica per a les exposicions organitzades pels diversos organismes implicats en la commemoració.

A banda d’això, en el procés de recerca d’informació amb els realitzadors del programa Thalassa per tal d’elaborar un reportatge sobre Ruyra i el mar, es va localitzar la pista d’unes imatges que havien estat rodades durant la pujada del primer rem de trenta-quatre al Vilar l’any 1934. La notícia apareix en un text de Junceda a Recull. A partir d’aquí va començar una tasca semidetectivesca que ens va conduir fins a la família Borràs d’Igualada.

Cal dir que l’amabilitat del Sr. Ricard Borràs i Marsans i de la seva filla Maria Mercè Borràs i Masachs, propietaris de la filmació, ens ha permès recuperar i restaurar aquestes preuades imatges. A partir d’aquí només ha calgut esmerçar un cert temps a esbrinar les relacions que hi havia entre Blanes i Igualada durant aquell període, documentar amb l’ajuda de molts blanencs els protagonistes i plantejar la visualització pública de la pel·lícula.

El rem de trenta quatre evoca diverses realitats. És un nom que té diversos significats, si res més no a Blanes. En aquestes ratlles que segueixen hem volgut presentar de manera planera, sintètica i modesta tot allò que pensem que suggereix el rem de trenta-quatre. L’aportació potser rau en el fet d’aplegar aquesta informació en un sol lloc i a presentar el contingut i les vicissituds d’una pel·lícula molt poc coneguda, gairebé inèdita, d’aquella memorable diada.

El rem sempre ha anat acompanyat d’actes festius malgrat arrencar d’una situació literària dissortada. Per això ens fa molt goig que aquest text hagi aparegut en un cap de setmana dedicat íntegrament a honorar la figura de Ruyra, una figura que cal reivindicar i més en uns moments en què la llengua que ell tant va treballar i estimar està tant delicada de salut. Esperem la vostra benevolència i una mica de complicitat respecte de la publicació.
Data de realització: 10/17/2003 | Data de la darrera actualització: 10/17/2003

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300