Us presentem cinc gravacions de narracions de l’escriptor Joaquim Ruyra i Oms (1858-1939) llegides per Salvador Roca i Ribas, que esdevenen un excel·lent document sonor representatiu de tota la riquesa de la llengua i la lírica de la prosa de l’escriptor blanenc. Un dels trets centrals que distingeix els seus personatges mariners és la parla. La majoria d’aquests contes – a excepció de Sa mare de sant Pere i El vals final – van ser aplegats dins el llibre Marines i boscatges, el 1903.
En el pròleg de les obres completes de Ruyra, l’historiador de la literatura Manuel de Montoliu, explica que “una característica d’en Ruyra és l’harmonització, sovint fusió, de dos elements complementaris en el seu estil: realitat i fantasia, objectivitat i emoció, art i poesia. Aquesta simbiosi és una constant en la seva obra i el distingeix de tots els altres novel·listes catalans del seu temps.” També destaca la preeminència de la natura com a font principal d’inspiració per a construir l’imaginari de l’autor. Més recentment, l’investigador Jordi Castellanos ha explicat que “Ruyra inclou el misteriós i el fantàstic com a part indestriable de la mateixa realitat”.
En el primer conte, El vals final, hi trobarem una fabulació sobre l’apagament d’una vida. En el cas de L'aniversari del noi Guixer (1899), el mar es transforma en un poètic cementiri, on -explica l’especialista Lluïsa Julià– “la impressió de la realitat viscuda es transforma en una visió poètica en la ment de l'aprenent d'escriptor.” La narració significa la presentació de la bellesa de la vida oposada a la realitat més dolorosa, a la mort.
Per a Carles Cortés, “una de les concrecions més fantàstiques de l’imaginari de Ruyra és l’existència d’éssers enigmàtics que es presenten fora dels límits racionals dels protagonistes de les històries”, com succeeix en les fades descrites a Les senyoretes del mar (1896).
Al calendari ¡Cu-cut! de 1903 Ruyra publica el conte Sa mare de Sant Pere, que el 1919 s’incorpora dins el relat La parada. A Vetlles d'estiu (1900) l'arribada dels sardinalers i les tasques dels pescadors suggereixen al narrador una nova imatge poètica, i el jove participa en la colla de la vídua Rovellona per escoltar les seves històries. Explica Lluïsa Julià que “la narració ofereix una classificació dels usos lingüístics a través de les parles dels seus personatges, des de la més literària fins a l'estrictament referencial.” En aquest conte hi domina “l'expressió de la il·lusió i de l'alegria davant el gradual descobriment de la realitat. Tot Blanes traspua i viu en la narració.”
>> ELS VALS FINALS. 10 min 10 seg
>> L'ANIVERSARI DEL NOI GUIXÉ. 9 min 41 seg
>> LES SENYORETES DEL MAR. 5 min 49 seg
>> LA PARADA (Sa Mare de Sant Pere). 6 min 16 seg
>> VETLLES D'ESTIU. 9 min 31 seg
Duració: 41 min 27 seg
Crèdits
Narrador: Salvador Roca i Ribas
Control de gravació i muntatge musical: Maria Carme Latorre Anglada
Producció: Climent Polls i Planells
Lloc d’enregistrament: Estudis de Ràdio Marina, al barri de Ca la Guidó de Blanes, entre els mesos de novembre de 2020 i febrer de 2021
Data de realització: 04/05/2024 | Data de la darrera actualització: 04/12/2024
© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies
Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300