Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Església, parròquia i societat a Blanes al segle XX. 2019


Camí de tornada


Menú principalEsglésia, parròquia i societat a Blanes al segle XX. 2019

Des de l’Arxiu Municipal ens complau molt que la comissió organitzadora de l’efemèride dels 700 anys de la parròquia de Santa Maria ens hagi convidat a participar en tant rellevant commemoració. Ho fem a través d’aquesta exposició, que ens permet abordar un tema molt poc treballat històricament com és el del paper de l’església en la nostra comunitat al llarg dels segles. Tradicionalment ha estat un tema o bé tractat des de l’interior de la pròpia institució per persones afins o, contràriament, ha estat considerat un tema de poc interès o directament retrògrad des de postures pretesament progressistes. Avui, la historiografia del país va en altres direccions.

Amb aquesta exposició volem fer una primera aproximació sobre la significació de l’església i la parròquia en la societat blanenca del s. XX. El pes que ha tingut l’església en la nostra societat és inqüestionable. La nostra intenció, però, no és entrar-hi en profunditat, sinó més aviat donar unes pinzellades generals que ens permetin emmarcar convenientment el material gràfic que hem obtingut, sobretot, a partir d’una crida ciutadana i que des del principi s’ha configurat com la font o el corpus principal de la mostra. Amb aquest plantejament eminentment gràfic hem intentat obtenir el màxim d’imatges que testimoniessin les múltiples activitats i facetes que s’han desenvolupat per iniciativa, presència, influència o al voltant del món eclesiàstic i parroquial blanenc.
El document fotogràfic ha condicionat, doncs, el relat expositiu en el sentit que són moltes les facetes o actes d’aquesta ‘influència’ que han quedat sense retratar atesa la seva riquesa, varietat i dilatació en el temps. Necessàriament, doncs, hem d’assumir que la mostra és incompleta i que, com a disciplina social que som, restem en pendent revisió.

El que anomenem l’església, sovint manifestada a través de la seva xarxa parroquial, en absolut ha estat un ens aliè a la nostra societat, sinó que més aviat n’ha estat una part important del conjunt. En unes èpoques amb una veu més potent i en d’altres més apagada. Un subjecte històric de primera magnitud, que, com molts d’altres, cal conèixer i ponderar més enllà dels tòpics o les creences personals.
La parròquia és i ha estat una peça essencial de l’estructura organitzativa de l’Església. Una circumscripció territorial i alhora una comunitat de fidels que comparteixen aspectes de la vida religiosa. Però també, i sobretot, cal veure-la com un marc de sociabilitat per a la població, un espai d’organització política i un escenari on sovint s’han posat de manifest les contradiccions de la comunitat local: solidaritats, jerarquies, rivalitats... Sense analitzar el paper desenvolupat per l’església blanenca difícilment podrem plantejar-nos comprendre el conjunt de la història de la ciutat.Arxiu Municipal de Blanes (AMBL)Index Exposicions
Data de realització: 11/21/2007 | Data de la darrera actualització: 01/13/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300