Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Rachel Russell. Una artista a la Mediterrània. 2006.

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principalRachel Russell. Una artista a la Mediterrània. 2006.


   Rachel Russell (North Ockendon, 1888 - Blanes, 1957)

   Una artista a la Mediterrània

   Lloc: Casa Saladrigas.

   Dates: del 17 de juny al 27 d’agost de 2006.

   L'Ajuntament de Blanes, a través de l'Arxiu Municipal, va organitzar una exposició amb les magnífiques aquarel·les de Rachel Russell que guardava el reconegut pintor blanenc Rafael Bataller. En aquesta exposició s’hi trobava una bona representació del llegat de l’obra artística de Rachel Russell. Una obra que reflexa la mirada i l’estimació d’uns il·lustrats anglesos de mitjans segle XX cap un bocí de la Mediterrània.
   foto quadre foto inaguració foto quadre

   Els pobles de la costa selvatana des de finals del segle XIX i principis del XX havien anat rebent estades de gent forastera. Inicialment foren pintors paisatgistes com ara: Roig i Soler, Llimona, Rusiñol, Sorolla, Barrau, Mir, Gimeno o Lluïsa Vidal. A Blanes, el científic alemany Karl Faust l’any 1918 ja comença a comprar les terres que l’any 1921 esdevindrien el seu Jardí Botànic. Cal suposar que un bon clima, un canvi de divises favorable i un paisatge força lligat encara als gèneres de vida tradicionals del país foren els atractius que degueren valorar el matrimoni Nell-Russell

   foto quadre foto quadre

   L’any 1935 la Generalitat de Catalunya ja ha creat el Patronat de la Costa Brava per atraure turisme estranger. Possiblement, unes persones il·lustrades i a l’aguait de l’actualitat com els Nell haguessin sentit a parlar de la Costa Brava. No seria agosarat considerar els Nell-Russell com uns dels precursors del turisme britànic tant a Blanes com a la Costa Brava Sud. A Blanes foren els primers anglesos -per no dir estrangers- que s’hi establiren. Vivien a la manera d’uns gentry anglesos: cultivats, educats, d’aire cosmopolita, discrets i relativament aliens a les convencions socials establertes més enllà de les seves conviccions. Ben aviat, a través de les aquarel·les de Rachel, la geografia de Blanes i del seu rerepaís va passar a formar part de la seva col·lecció privada de millors racons del món.
   foto quadre foto quadre foto quadre

   Aquesta exposició esdevingué una ocasió excepcional per conèixer en profunditat i gairebé per primera vegada la seva obra pictòrica, que a part de la seva dimensió Mediterrània també té una clara dimensió internacional. A les seves aquarel·les s’hi poden copsar paisatges i impressions d'arreu del món, que esdevenen un ric testimoni documental sobre els costums i els atractius paisatgístics tant de Blanes com dels pobles de les rodalies. Tots aquells que vulguinn aprofundir en la seva figura i conèixer millor la vida d'aquesta artista anglesa podran fer-ho en el catàleg d'aquesta exposició, on s'inclouen fotografies, reproduccions d'algunes de les seves obres i els textos de recerca que han elaborat els estudiosos Josep Bota-Gibert, Josep Maria Guinart i Vilaret, Antoni Reyes i Valent i Aitor Roger i Delgado.


   Al cap dels anys el que queda del llegat d’uns artistes anglosaxons relativament desconeguts que estimaren prou aquest paisatge com per quedar-s’hi a viure i a morir és massa important com per no dedicar-hi atenció. A voltes els forasters han valorat més el de casa que no pas els autòctons. Potser que hi reflexionem i n’aprenguem quelcom.
Index Exposicions
Data de realització: 03/22/2001 | Data de la darrera actualització: 01/13/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300