Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els paradisos de Rafael Bataller. 2009,

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principal



Els paradisos de Rafael Bataller. 2009,

Rafael Bataller

Va néixer a Blanes el 26 de novembre de 1920. Era el fill petit de Dolors Giralt i del Dr. Tomàs Bataller, metge i fotògraf amateur. Els primers estudis de dibuix els fa amb l’aquarel·lista Ramon Reig a l’Institut de Batxillerat de Figueres i durant la Guerra Civil estudia amb el pintor Àngel Planells a l’Escola d’Arts i Oficis de Blanes.

Gran afeccionat a la navegació, va ser soci fundador del Club de Vela Blanes l’any 1943. L’any 1950 es llicencià a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Després amplià coneixements de gravat amb el mestre Jaume Pla. Entre el 1951 i 1956 va assistir als campaments pictòrics del grup Lucerna, que organitzava Josep Maria Garrut. Els anys 1956 i 1958 aconsegueix una beca de l’Ajuntament de Barcelona per anar a París conjuntament amb Josep Roca-Sastre i Jordi Curós.

L’estiu de 1958 rebé a Blanes un primer homenatge pels èxits assolits a París i l’escriptor Josep Maria de Sagarra li dedicà un poema que titula “A Rafael Bataller, pintor i navegant”. Els seus amics el bategen amb el sobrenom d’ Es fenomenu, al·ludint a la seva capacitat per destacar en el que es proposés, ja fos el miniaturisme, la vela, els pessebres, la pintura o la fotografia.

L’any 1968 es casa amb l’artista filipina Rosario de Oteiza. Des d’aleshores, més enllà de la seva residència al carrer Bailén de Barcelona, varen cercar la bellesa i la inspiració a llocs com Blanes, Formentera, París o la Vall d’Aran.

Durant dècades Bataller es va fer un reputat nom com a pintor, exposant per exemple a la reconeguda Sala Parés de Barcelona, i ha rebut nombrosos reconeixements. Un d’aquests és el que li féu l’Ajuntament de Blanes l’any 1997. Com a pregoner de la Festa Major dels seu poble va tornar a demostrar la seva personalitat d’home culte, elegant i amb una habilitat especial per a les relacions humanes.

El 2011 rep el premi Sant Jaume per part del consell Insular de Formentera i el mes d’abril de 2013 va tenir lloc una recepció al Conselh Generau d’Aran. Carles Barrera, Síndic d’Aran, va rebre de mans de l’artista la donació del quadre titulat Es Bòrdes, una panoràmica del poble aranès on el pintor tenia un dels seus estudis.

L’Arxiu Municipal de Blanes (AMBL) conserva el fons personal de l’artista, amb documentació de la seva carrera o els milers de fotografies que testimonien la seva mirada artística. Arran d’aquesta donació, el 2009 l’Ajuntament de Blanes va difondre una de les seves facetes més desconegudes, la de fotògraf, a través de l’edició d’un catàleg i una exposició organitzada per l’Arxiu Municipal que es va titular “Els paradisos de Rafael Bataller. Un pintor fotògraf”. Tot i que la fotografia ha estat un complement a la seva activitat de pintor, l’any 1964 va guanyar el I Concurs Provincial de Diapositives en Color de Girona i el 1965 va obtenir el tercer premi i una menció honorífica al I Salón Nacional de Fotografia del Puerto de Santa Maria (Cadis).

El 20 de desembre s’ha d’inaugurar a Casa Saladrigas de Blanes una exposició pictòrica que feia temps que es preparava i que esdevindrà un homenatge pòstum. La mostra s’ha titulat Respirant art: Rafael Bataller, Charo de Oteiza i els seus amics artistes.

Els quatre paradisos de Bataller

Blanes era les seves arrel, el seu paradís d’origen i on ha viscut els darrers anys de vida.

Bataller va descobrir el paradís mediterrani de Formentera l’any 1956 de la mà del ginecòleg barceloní Víctor Conill. L’artista s’enamora d’una illa pràcticament verge, de la transparència de les seves aigües i del parlar salat de la gent, que tant li recorda el Blanes de la seva infantesa. Al cap de pocs anys va decidir establir-hi residència i busca el millor indret on construir el seu refugi estiuenc. Amb la seva esposa hi construiran la casa d’Es Pi i des d’aleshores els pinzells i la càmera han estat testimonis de l’esdevenir dels habitants i de l’arquitectura de l’illa. Abunden els retrats de pageses amb seva vestimenta típica, les aigües transparents d’Illetes o les postes de sol des del veïnat de Portu Salé amb la roca d’es Vedrà de fons. Cal fer una menció especial dels seus quadres de formentereres, ja que assoliren un èxit mundial a partir de l’encàrrec d’un cartell que li va fer la direcció general de Promoció Turística l’any 1971. A Bataller també se’l coneixia com el pintor de Formentera, per la fama que va donar a l’illa amb els quadres de les seves aigües.
A la Vall d’Aran va poder gaudir de l’espectacle de la neu durant molts anys. Segons l’artista, veure nevar és un dels espectacles més bonics de la natura. Bataller quedarà fascinat pel miracle de la ràpida transformació dels colors del paisatge pirinenc. Hi va captar la transformació que experimenten els pobles aranesos amb la neu. Sobretot els de Es Bòrdes, Benós, Begós, Salardú o Vilac.

El primer contacte de Rafael Bataller amb París esdevé l’any 1950 durant el viatge de final de carrera. Des d’aleshores no deixarà de visitar la ciutat de la llum. Els paisatges urbans nevats i els ponts són els temes que predominen als seus quadres parisencs. París, com a centre de la vida cultural i artística d’Europa, impactarà decisivament en Bataller. A aquesta època pertanyen les seves primeres pintures geomètriques. Això va fer que a la dècada dels anys cinquanta Carles Sentís el bategés amb el nom de “el cartesià de Blanes. A París van néixer amistats que perduraren en el temps, amb la mecenes veneçolana Fina Gómez o els artistes Xavier Valls, Manuel Àngeles Ortiz, Baltasar Lobo...

Bataller ha plasmat a les seves teles els millors moments viscuts en aquests indrets paradisíacs: Blanes, Formentera, la Vall d’Aran i París, sempre al costat de la seva esposa i musa Charo de Oteiza, de ben segur el seu millor refugi i paradís. L’artista ha alternat els grisos perla i els ocres tardorencs de París amb el blanc de la neu aranesa. També la llum ardent, gairebé africana de la Formentera d’aigües turqueses i les espectaculars albades que observa des de casa seva a Blanes. La fotografia li fou de gran ajuda per intentar plasmar sobre la tela la part més emocional i sensorial dels seus paradisos vitals.

El tercer volum de la col·lecció “Fons de l’Arxiu” el dediquem al fons fotogràfic de Rafael Bataller i Giralt (Blanes, 1920). Bataller és conegut i apreciat com a pintor. Enguany, però, arran de la donació de la seva documentació a l’Arxiu de Blanes, hem cregut oportú difondre una de les seves facetes més desconegudes: la de fotògraf. A l’exposició, una selecció de fotografies mostren els indrets paradisíacs on Bataller ha viscut els millors moments de la seva vida: Blanes, Formentera, París i la Vall d’Aran, sempre al costat de la seva esposa i musa Charo de Oteiza, de ben segur el seu millor refugi i paradís. Durant molts anys l’artista ha alternat els grisos perla i els ocres tardorencs de París amb el blanc de la neu aranesa. També la llum ardent, gairebé africana de la Formentera d’aigües turqueses i les espectaculars albades que observa des de casa seva a Blanes. La fotografia li ha estat de gran ajuda per intentar plasmar sobre la tela la part més emocional i sensorial d’aquests quatre paradisos.

A través del catàleg i de l’exposició Els paradisos de Rafael Bataller. Un pintor fotògraf hem volgut redescobrir l’obra fotogràfica d’un pintor reconegut.




Catàleg 12,3 MB


Publicacions Municipals





Data de realització: 03/22/2001 | Data de la darrera actualització: 01/13/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300