Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La cuina del Peix de Blanes. 20 Receptes de cuineres de casa.

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principal



La cuina del Peix de Blanes. 20 Receptes de cuineres de casa.

Presentació

El receptari que teniu a les mans prové del projecte iniciat l’any 2022 titulat “Estudi sobre el consum i els hàbits alimentaris populars al voltant del peix a la ciutat de Blanes”. Un projecte que va ser promogut pel departament d’Arxiu i Patrimoni històric de l’Ajuntament de Blanes i que alhora, formava part d’una iniciativa més general anomenada “Promoció del Consum del peix. Blanes arran de mar”, coordinada pel departament de Promoció de la Ciutat i que va ser subvencionada amb fons europeus a través del grup d’acció local pesquer (GALP) de la Costa Brava.

Des de l’Arxiu ja havíem publicat alguns articles sobre temes relacionats amb la cuina local com ara els menús de guerra del cuiner Joan Vila, la cuina de subsistència de postguerra, el dinars de morts del s. XVIII o les cuines de F. Agulló o de la fonda Patacano.

Amb tot, el que darrerament ens cridava l’atenció era explorar el terreny de la cuina del peix a les llars blanenques amb la intenció de recollir la tradició, els hàbits i les maneres de fer del consum del peix a les cases. Intentar aplegar alguna part d’aquell coneixement culinari acumulat per les mestresses de casa al llarg de tants anys. D’aquell món que molts hem viscut i que és el d’unes menges delicioses que feien les nostres mares i àvies a casa, tant els dies de cada dia com els festius.

A partir de la metodologia de la història oral, la part central del projecte va consistir en l’enregistrament audiovisual de l’experiència de 15 senyores blanenques en aquest camp. Es volia obtenir el màxim d’informació solvent sobre qualsevol dels aspectes que tenen a veure amb el consum del peix: des de les vies d’obtenció (llocs de proveïment, casuística o espècies utilitzades) fins a tot allò relacionat amb l’aprofitament del recurs (tradició culinària, litúrgies del menjar, àpats diaris i festius o la multiplicitat de tècniques d’elaboració i aprofitament).

D’entre tota aquesta informació, les entrevistades també ens varen proporcionar un seguit de receptes que ara conformen el cos principal d’aquest opuscle i que hem volgut que siguin el primer element de difusió i d’aprofitament cultural i turístic del projecte.
Aquest llibret també conté un magnífic pròleg contextualitzador de l’historiador de la cultura Pep Vila i una cloenda de la Dra. Cristina Fernández Recasens, investigadora blanenca, corresponsable del projecte i aportadora de la visió de perspectiva de gènere al conjunt del treball.

Desitgem que aquesta iniciativa contribueixi a valorar l’excel·lent peix fresc de Blanes, un dels aspectes més valorats per les entrevistades, i que entre tots puguem incidir en el seu major consum, tant des de les cases com entre el gremi hoteler i de la restauració.

Esperem que la proposta us vingui de gust.

L’equip de l’Arxiu Municipal i de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Blanes




Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/12/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300