Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Paisatges viscuts. Blanes, Folch i Torres i Junceda.

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principalPaisatges viscuts. Blanes, Folch i Torres i Junceda.

   Paisatges viscuts. Blanes, Folch i Torres i Junceda

   Lloc: a l’Arxiu Municipal de Blanes

   Dates: del 12 d’abril al 15 de juny de 2000.


   Josep Maria Folch i Torres (1880-1950) va ser l’escriptor infantil i juvenil en llengua catalana més popular i, probablement, més estimat -deixant de banda alguns sectors intel·lectuals- d’abans de la Guerra Civil al nostre país. El seu extraordinari do de comunicació li va permetre connectar amb el cor de la immensa majoria dels catalans. El poble se’l va fer seu perquè en les seves obres va parlar de sentiments molt arrelats i de situacions que tothom podia identificar. A través de les seves novel·les, de les col·laboracions teatrals i, sobretot, de les Pàgines Viscudes del setmanari En Patufet va anar prenent forma tot un univers folchià que il·lustradors com Junceda es van encarregar de traduir en imatges.

   Per tot això i amb motiu de complir-se el cinquantenari de la seva mort, l’Arxiu Municipal va voler resseguir en aquesta exposició els lligams que existeixen entre l’obra de Folch, Blanes i els blanencs.

   La relació de Folch i Torres amb Blanes s’estableix, primordialment, a través de les il·lustracions amb paisatge blanenc que Joan G. Junceda va inserir en diverses de les obres del literat. Una selecció no exhaustiva d’aquestes imatges forma el corpus principal de l’exposició.

   L’altra relació que no podem obviar és la que es produeix amb la gent, tant pel que fa a la creació dels Pomells de Joventut, com pel que fa als lectors. Després de la crida de Folch, entre 1922 i 1923, a Blanes es varen crear cinc Pomells de Joventut, compostos per més de 150 infants i joves. Quant als lectors blanencs, cal dir que varen viure com a molt properes les narracions folchianes no només pel contingut sinó perquè el paisatge i els personatges de les il·lustracions es corresponien molt amb els del seu entorn més immediat.


   Index Exposicions


   Index Arxiu Municipal Catàleg

Data de realització: 03/22/2001 | Data de la darrera actualització: 03/08/2010

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300