Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Revista BLANDA - Index del número 13

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principal



Revista BLANDA - Index del número 13



Presentem un nou volum de la publicació de l’Arxiu Municipal de Blanes, el número 13. L’any que tot just encetem vindrà marcat per una efemèride que va tenir una gran repercussió per a la vida quotidiana dels blanencs que van viure aquests fets, ara fa cent anys, i que ha repercutit en la nostra rutina fins a l’actualitat. Em refereixo a l’ obertura al trànsit del carrer Ample, el que els blanencs més grans coneixen com les obres de la Reforma. Precisament, aquest fet és el punt de partida d’un dels articles de la revista, on es vol donar una visió de les botigues que hi havia en aquest cèntric vial a la primera meitat de segle XX i dels costums dels seus veïns. El carrer Ample és un lloc de pas per als blanencs i les blanenques i per a tots els visitants. És un punt de trobada, un espai festiu i de celebracions, de passeig, de compres...Tothom hi troba el seu lloc i ben segur que en conserva algun record. És el mateix que succeeix amb la revista Blanda, en la qual tenen cabuda articles de diferents autors i temàtiques diverses, i que cada any que passa es consolida com un dels pilars més sòlids de la cultura blanenca en el vessant de la recerca històrica i la difusió del nostre passat comú. Enguany el lector hi trobarà articles amb una cronologia que va des del segle XV - amb la construcció del palau vescomtal dels Cabrera- fins a la dècada dels vuitanta del segle XX - quan té lloc l’intent fallit del cop d’estat del 23-F-. Fem-ne un breu repàs.

Primerament, tenim el treball de Juli Baca i Joaquim Malvesí. Ells fan un repàs gràfic amb uns comentaris de la història de les obres de construcció del port; Josep Bota ens parla sobre el teatre a Blanes a cavall del segle XIX i XX; Teresa Cuello i l’arxiver municipal Antoni Reyes ens documenten la immigració francesa a Blanes a partir d’unes notes sobre la matrícula de francesos de 1637; José Fernández García i Pere Ribalta Puig escriuen sobre avions i hidroavions a Blanes entre 1920 i 1928; Gabriel Martín Roig centra el seu estudi en la construcció de la Capella dels Dolors (1731-1740); Ramon Mestre ens explicarà la restauració de la façana de l’Ajuntament de Blanes a la plaça dels Dies Feiners; de l’acreditat arquitecte Isidre Puig Boada, publiquem un valuós treball de joventut titulat “Blanes Gòtica”; el tècnic de l’Arxiu, Aitor Roger, dóna a conèixer la figura de l’escriptor i prohom Josep Cortils i Vieta, el pare de la Renaixença blanenca; i, finalment, Pep Vila ens parla de Fra Joan Gaspar Roig i Jalpí com a traductor del cartoixà castellà Antonio de Molina.
Tanmateix, per continuar amb la secció de biografies que encetàvem l’any passat, en què els mateixos protagonistes expliquen les seves trajectòries vitals, comptem amb el treball de Pedro Corrales sobre els fets del 23-F a Blanes.

També, com és costum, dins de la revista hi ha un apartat que fa referència a les donacions i a les notícies de l’Arxiu, on s’esmenten les col•laboracions i les activitats que ha fet l’Arxiu durant el passat 2010. Aquest any la portada és una reproducció d’un quadre del pintor Joan Roig i Soler, pare de Josep i d’Emerencià Roig Raventós, tots tres, grans personatges del país i estretament vinculats a la nostra vila. La pintura ofereix una panoràmica de l’escalinata del carrer Nou que conduïa fins a l’església de Santa Maria, que és el centre d’atenció de dos dels articles de la publicació que us presentem. A més, la nostra portada, vol ser un senzill homenatge a aquest pintor, conegut com el “pintor de la llum”. Per acabar, només em resta desitjar que el contingut de Blanda 13 sigui del vostre interès. Any rere any treballem perquè així sigui.

Josep Trias i Figueras
Alcalde de Blanes



Blanda 13

Recerques

1. Juli Baca i Quim Malvesí. Una història gràfica del port de Blanes.
2. Josep Bota-Gibert. Teatre i altres formes de cultura a Blanes entre 1893 i 1904
3. Teresa Cuello Burcet i Antoni Reyes Valent. Notes sobre la matrícula de francesos de 1637 a Blanes
4. José Fernández García i Pere Ribalta Puig. Avions i hidroavions a Blanes entre 1920 i 1928
5. Gabriel Martín Roig. La construcció de la Capella dels Dolors a la parroquial de Blanes (1731-1740)
6. Ramon Mestre. La restauració de la façana de l’Ajuntament de Blanes a la plaça dels Dies Feiners
7. Isidre Puig Boada. “Blanes Gòtica”.
8. Aitor Roger. Josep Cortils i Vieta, pare de la Renaixença blanenca
9. Maria Àngela Sagrera. Quan el carrer Ample era un veïnat
10. Pep Vila. Fra Joan Gaspar Roig i Jalpí, traductor del cartoixà castellà Antonio de Molina

Biografies

1. Pedro Corrales. El meu 23-F.

Notícies de l’Arxiu

Donacions

Bibliografia
• Ruyra: l’home i la seva imatge. Per Josep Bota-Gibert
• Aprender a dibujar el viento. Per Miquel Maria Gibert i Pujol
• Matins grisos. Per Joan Adell
• El navegador de fons de mirall. Per Antoni Mañach Moreno

Publicacions blanenques



Index Revista





Data de realització: 03/14/2011 | Data de la darrera actualització: 04/12/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300