Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Revista BLANDA - Index del número 16

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principal



Revista BLANDA - Index del número 16

portada Blanda 16

Descarrega revista 6200Kb



PRESENTACIÓ

El contingut d’aquesta edició de la revista Blanes, la setzena, posa de relleu el gran potencial cultural de la ciutat de Blanes. enguany, i de manera especial, fent difusió de dos blanencs que han destacat per la seva contribució en el món de les arts i les lletres. Ens referim al pintor Rafael Bataller, mort el passat mes de novembre, i a l’escriptor d’origen xilè Roberto Bolaño. Blanes, terra d’acollida de tantes persones que s’hi han quedat a viure, també ha de saber agrair allò que fan els seus artistes, dins i fora de la nostra ciutat, i que escampen el nom de Blanes arreu del món.

El dossier titulat Bolaño a Blanes presenta tres aportacions: la de les professores Eva Cabrera, Encarnació Cañete, Loures Domènech, David Ramos i Ana Isabel Romeo amb el treball Roberto Bolaño. Blanes, “el paraíso alcanzado”; l’article Archivo Bolaño. Notas para una relectura gozosa de Juan Insua (CCCB) i l’escrit de Narcís Serra titulat El meu amic Roberto Bolaño. Dins de la secció dels fons documentals, el tècnic de l’Arxiu Aitor Roger presenta Respirant art: Rafael i Charo, a propòsit del fons Rafael Bataller que es conserva a l’Arxiu Municipal.

La publicació que coordina l’Arxiu Municipal de Blanes presenta altres treballs igualment interessants. Així, Juli Baca, del grup de col·laboradors de la secció d’imatges de l’Arxiu, ens parla de l’aigua a Blanes i l’abastament municipal; Pep Bota presenta unes cartes inèdites de l’exili de Josep Portas Esgleas; Quim Roura, de l’Arxiu Municipal, segueix estudiant el segle XVII a Blanes, ara amb l’esclat de la revolta dels Segadors; Maria Àngela Sagrera fa un estudi sobre la Cooperativa La Blandense; el filòleg Pep Vila dóna una visió diferent de Ruyra a través de la traducció que va fer al castellà Josep Carner; i Pau Pallarés, dins l’apartat dedicat a les biografies, relata la història del blanenc Joaquim Ponsdomènech Tosas.

Finalment, com és habitual, la revista inclou les notícies de l’Arxiu, la relació de les darreres donacions i la bibliografia recent que fa referència a temes blanencs o publicada per autors locals.
Aquesta publicació esdevé, doncs, una eina de divulgació que vol acostar realitats presents i passades a tots els interessats en el nostre territori. Que vol acostar la memòria que atresora l’Arxiu a tothom. El coneixement del passat sempre ha estat una bona manera de preparar el futur i també una bona manera d’unir gent i voluntats.

Josep Marigó i Costa
L’alcalde


RECERQUES
  1. Juli Baca. L’aigua a Blanes: apunts sobre mines, fonts, pous, rieres, recs i l’abastament municipal.
  2. Pep Bota. Cartes d’un exili: Josep Portas Esgleas .
  3. Quim Roura i Roger. Blanes al s. XVII. L’esclat de la revolta dels Segadors
  4. Maria Àngela Sagrera. La Cooperativa “La Blandense”. Crònica d’un injustícia històrica
  5. Pep Vila. Jacobé de Joaquim Ruyra traduït per Josep Carner (1909)


Dossier Bolaño a Blanes
  1. Eva Cabrera, Encarnació Cañete, Lourdes Domenech, David Ramos i Ana Isabel Romeo. Roberto Bolaño. Blanes, “el paraiso alcanzado”
  2. Juan Insua: Archivo Bolaño. Notas para una relectura gozosa.
  3. Narcís Serra. El meu amic Roberto Bolaño

BIOGRAFIES
  1. Pau Pallarés. En Joaquim Ponsdomènech i Tosas, un home del poble

NOTICIES DE L’ARXIU
  • Fons documental
    1. Aitor Roger
      Respirant art: Rafael i Charo. A propòsit del fons Rafael Bataller conservat a l’Arxiu Municipal de Blanes
  • Donacions de l’any 2013
  • Notícies
  • Breus

BIBLIOGRAFIA
  • Publicacions blanenques


Index Revista




Data de realització: 02/10/2014 | Data de la darrera actualització: 01/21/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300