Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Campanya d'Identitat: Sostenibilitat - Jo omplo l'ampolla!

ESPORTS

Camí de tornada


Menú principal



Campanya d'Identitat: Sostenibilitat - Jo omplo l'ampolla!



Considerem que l'esport és un element clau, per respondre a reptes globals, i un vehicle de valors, per fer arribar missatges com el de que les generacions futures es trobin un planeta ideal per fer esport.

Amb l'objectiu d'aconseguir que Blanes sigui una ciutat esportiva sostenible, entre d'altres accions, el Departament d'Esports de l'Ajuntament de Blanes, vol fomentar l'ús de l'ampolla reutilitzable durant la pràctica esportiva a les instal·lacions esportives municipals.

Per aquest motiu, s'han habilitat fonts d'aigua potable, evitant així l'ús de plàstic i generar residus, i la primavera de 2023 es va llançar la campanya Jo omplo l'ampolla! per posar la iniciativa en boca de tothom.





Nombrosos esdeveniments esportius s'han sumat ja a la iniciativa, suprimint les ampolles d'aigua de plàstic d'un sol ús de la logística de les activitats i demanant als seus participants que facin ús d'ampolles reutilitzables.





El llançament de la campanya va estar acompanyada per a Decathlon Blanes, oferint una ampolla a preu reduït a tots els esportistes locals, i per usuaris de clubs i entitats de Blanes que van participar com imatge de la campanya fent arribar aquest missatge a tots els seus companys: AD Ca la Guidó, FC Racing Blanenc, CD Blanes, Club Escacs Blanes, Club Bàsquet Blanes, Club Twirling Blanes, CPA Cuatro Vientos, Club Patí Atlètic Blanes i Club Judo Blanes.

Nota de premsa de presentació de la campanya: Blanes promou equipaments esportius més sostenibles amb la instal·lació de fonts d’aigua i llums led











Participa en la difusió de la campanya! Descarrega el cartell





Aquesta acció s'engloba dins el marc de l'Agenda 2030 per al desenvolupament  sostenible (aprovada per Nacions Unides l'any 2015) i aposta per donar compliment als objectius (ODS) que intenten cobrir tots els àmbits, des de la lluita contra la fam i la pobresa, passant per l'educació, la salut i la igualtat de gènere fins a la sostenibilitat ambiental, la reducció de les desigualtats o el consum responsable, amb l'objectiu final de no deixar res ni ningú enrere.

Motivació de l'acció: La producció i consum d’ampolles de plàstic té efectes negatius sobre el planeta i les persones.

Els ODS que aconseguim amb aquesta campanya són: 3,6,11,12,13,14,15.

Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom en totes les edats
3.9 Per a 2030, reduir substancialment el nombre de morts i malalties produïdes per productes químics perillosos i la contaminació de l'aire, l'aigua i el sòl.
Hi ha estudis que demostren que l’aigua envasada conté micropartícules de plàstic com el polipropilè, niló i tereftalat de polietilè (PET) que ingerim en beure la.


Garantir la disponibilitat d’aigua i el sanejament per a tothom
6.4 Per a 2030, augmentar substancialment la utilització eficient dels recursos hídrics a tots els sectors, i asse gurar la sostenibilitat de l’extracció i del subministrament d’aigua potable per tal de fer front a l’escassetat d’aigua i reduir substancialment el nombre de persones que pateixen d’escassetat d’aigua.
Per la fabricació d’una ampolla de plàstic és necessària una quantitat d'aigua equivalent a tres vegades la capacitat de l'ampolla, o sigui, per fabricar una ampolla d'aigua de 1,5 litres es consumeixen 4,5 litres d'aigua.


Fer les ciutats inclusives, segures ,resilients i sostenibles
11.6 Per a 2030, reduir l’impacte ambiental negatiu per càpita de les ciutats, amb especial atenció a la qualitat de l’aire, així com a la gestió dels residus municipals i d’altre tipus.
El plàstic és un dels residus municipals que més es genera a les ciutats i pobles. Gestionar aquest residu té un cost elevat que ha d’assumir la ciutadania.


Garantir models de consum i producció sostenibles
12.2 Per a 2030, assolir la gestió sostenible i l’ús eficient dels recursos naturals.
12.5 Per a 2030, disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.
12.8 Per a 2030, assegurar que les persones de tot el món tinguin informació i conscienciació pertinents per al desenvolupament i els estils de vida sostenibles, en harmonia amb la natura.
Per fabricar les ampolles de plàstic és necessari l'ús de diversos recursos naturals, com l'aigua i el petroli (es necessiten 100 ml de petroli per fer una ampolla de plàstic).
Si no utilitzem ampolles d’un sol ús, reduïm substancialment els residus.
Les accions de sensibilització ajuden a donara conèixer i prendre consciència del problema i a canviar d’hàbits per fer un consum més responsable.


Prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes
13.3 Millorar l’educació, la conscienciació i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a aquest, la reducció dels efectes i l’alerta primerenca.
Les accions de sensibilització ajuden a donar a conèixer i prendre consciència del problema i a canviar d’hàbits per fer un consum més responsable.
Si l'ampolla no es recicla i acaba a l'abocador i s’incinera el plàstic, es produeixen vapors tòxics que contaminen l'aire.


Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, els mars i els recursos marins
14.1 Per al 2025, prevenir i reduir de manera significativa la contaminació marina de tota mena, en particular la contaminació produïda per activitats realitzades en terra ferma, inclosos els detritus marins i la contaminació per nutrients.
Si l’ampolla acaba al mar, es va desintegrant molt lentament, en un procés que és encara més lent que si fos a terra ferma, convertint se en microplàstics que acaben passant a la cadena tròfica, o sigui, que són ingerits per peixos i altres animals marins.
S’han trobat plàstics a 10.000 metres de profunditat.


Promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, lluitar contra la desertificació, aturar i revertir la degradació del sòl i la pèrdua de biodiversitat
15.5 Emprendre accions urgents i significatives per a reduir la degradació dels hàbitats naturals, aturar la pèrdua de biodiversitat i, per a 2020, protegir les espècies amenaçades i evitar ne l’extinció.
Si l’ampolla es llença al bosc, es va desintegrant molt lentament, en un procés que pot durar 500 anys. La pluja arrossega les substàncies tòxiques que es desprenen d’aquesta degradació i es filtren a terra i a la capa freàtica.


Per a més informació:

Departament d'Esports
T. 972 35 23 22
esports@blanes.cat
www.blanes.cat/esports













Data de realització: | Data de la darrera actualització: 10/20/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300