Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Mosquit Trigre. Programa de seguiment i vigilància.


Camí de tornada


Menú principal



Mosquit Trigre. Programa de seguiment i vigilància.

Atès el context recent d'especial sensibilitat envers les malalties infeccioses i atès també que el mosquit tigre és un vector de transmissió de malaties infeccioses, aquest any hem decidit realitzar una nova campanya de sensibilització i de prevenció del mosquit tigre adreçada a la ciutadania, tal i com vam fer l'any passat. Cal tenir en compte que més del 80% d'espais on l’insecte cria són privats. Per aquest motiu és molt important que la ciutadania es responsabilitzi d’evitar que el mosquit criï a casa seva.

Moltes espècies estan en perill d’extinció. A d’altres, en canvi, els passa tot el contrari. Algunes espècies d’animals i plantes “invasores” gaudeixen d’un gran èxit expansiu i les seves distribucions geogràfiques no paren de créixer, com el cas de la vespa asiàtica, l’eruga del boix, el musclo zebra o el protagonista de cada estiu: el mosquit tigre (Aedes albopictus).

A excepció de les zones de més altitud que tenen un clima més fred, el mosquit tigre s’ha establert a casa nostra ja fa uns quants anys. A dia d’avui, impedir l’establiment d’aquesta espècie entre nosaltres no és un objectiu viable. En canvi, sí que podem controlar i limitar el creixement de la seva població, disminuint d’aquesta manera les molèsties que provoquen les seves picades i el risc de transmissió de malalties víriques com el dengue, el zika i la chikungunya.

El mosquit tigre és originari de les selves tropicals del sud-est asiàtic, on viu en boscos humits, aprofitant l’aigua que s’acumula als forats que hi ha en els arbres vells per desenvolupar les seves larves. En aquest sentit, el cicle larvari dels mosquits té una fase aquàtica. En el cas del mosquit tigre, la femella diposita els seus ous en la paret interior de cavitats. Quan el nivell de l’aigua puja (desprès d’una pluja), els ous queden submergits i d’allí en surten larves que s’alimenten de les partícules que hi ha a l’aigua. Aquesta larva passa per diferents estadis de creixement fins que finalment, per metamorfosi, es converteix en el mosquit adult que tots coneixem.

A casa nostra, aquesta espècie diposita els ous en les petites masses d’aigua que es formen en els recipients artificials, ja siguin de ceràmica (plats, gerros, gots, ampolles, safareigs, etc.), de plàstic o de goma (trastos abandonats amb concavitats, pneumàtics, plàstics, bidons, etc.). Aquest fet li reporta un gran èxit pel que fa a les possibilitats d’ampliar la seva distribució geogràfica.

De juny a octubre, coincidint amb l’arribada de la calor, l’Ajuntament realitzarà tractaments preventius periòdics als embornals i altres punts de l’espai públic on s’hi sol acumular aigua. Ara bé, cal tenir en compte que, aproximadament, un 80% dels llocs on els mosquits tigre posen els ous correspon a l’espai privat. És per això que les accions de control de mosquit a l’interior de les cases, evitant l’aigua estancada, són tan necessàries. Accions com ara: vigilar l’aigua dels plats sota els testos, tapar amb tela mosquitera els bidons de magatzematge d’aigua per regar, netejar bé les canaleres de les teulades o recollir trastos del jardí que puguin acumular aigua, entre d’altres.

Per tal de reduir la població del mosquit tigre, l’Ajuntament disposa d’una ordenança municipal que té com a finalitat l’ordenament i regulació de les mesures que cal prendre.

Què podem fer els veïns per evitar la presència del mosquit tigre?

És molt senzill. Tan sols caldrà tenir cura dels llocs que potencialment són bons pel desenvolupament de les seves larves. El mosquit tigre té un radi d’acció molt petit, d’una mitjana d’uns 150 metres. Si som capaços de controlar els llocs de cria a l’interior de les cases, els primers en notar els beneficis serem els mateixos residents.

A tall d’exemple aquí teniu algunes mesures de prevenció per evitar el desenvolupament de les larves del mosquit tigre:

* Buidar qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua i posar-lo sota cobert o cap per vall: joguines, cendrers, gerros, galledes, carretons, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, mobiliari plàstic amb concavitats, etc.

* Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs (embornals del pati, canaleres dels teulats i terrasses).

* Posar peixos en les fonts ornamentals dels jardins (peixos de colors, gambússies) Cobrir (per exemple amb sorra) els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua.

* Cobrir amb tapes hermètiques o teles mosquiteres (de forats no més grans de 2 mm) els dipòsits de recollida d’aigua.

* Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les.

* Cobrir les embarcacions amb lones a l’hivern evitant que es facin acumulacions d’aigua.

* Potenciar la fauna insectívora (predadors d’insectes) són de gran ajut pel manteniment de l’equilibri. Això es pot fer mitjançant la instal·lació de caixes niu per a ratpenats i orenetes, no usar insecticides d’ampli espectre que afecten negativament a tota la fauna invertebrada, etc.










MOSQUIT TIGRE

CICLE DEL MOSQUIT TIGRE

CONSELL 1 - TESTOS

CONSELL 2 - GALLEDES

CONSELL 3 - ESTANY

ANUNCI





segueix-nos al Facebook








Data de realització: 08/28/2020 | Data de la darrera actualització: 05/21/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300