Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Plaga del Bernat Marbregat (Halyomorpha halys).

MEDIAMBIENT

Camí de tornada


Menú principalPlaga del Bernat Marbregat (Halyomorpha halys).

Introducció

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte hemípter pertanyent a la família Pentatomidae, d’origen asiàtic (natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees).

Va ser introduïda accidentalment als EUA a on el primer insecte va ser trobat el 1998.

A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa a l’any 2007, en el mateix any a Liechtenstein i a Alemanya, França i Itàlia a l’any 2012; posteriorment, es va trobar a d’altres països.

La primera cita a la península Ibèrica ha estat al campus de la Universitat de Girona a l’any 2016.

És una plaga molt polífaga que, a Europa, ha estat citada en 51 espècies de plantes pertanyents a 32 famílies, principalment a arbres fruiters, ornamentals, cultius hortícoles i extensius.

Als EUA s'han registrat greus pèrdues econòmiques en pomes, préssecs, pebrots, tomàquets, blat de moro i soja.


Descripció i biologia

Els adults mesuren entre 12 i 17 mm de longitud i 7 a 10 mm d'ample. El nom comú es refereix a la seva coloració dorsal generalment marronosa i marbrejada, amb una puntuació densa.

Algunes característiques distintives són les bandes blanques a les antenes, tant a la fase de nimfa com d’adult, els marges de l’abdomen amb bandes clares i fosques alternades i les voreres del pronotum llises amb els angles exteriors arrodonits.

Els ulls són de color vermell fosc i, com tots els pentatòmids, es caracteritza per tenir un aparell xuclador prominent.

Els ous són de forma el·líptica (1,6 x 1,3 mm), de color groc clar a groc vermellós. Aquests ous (de 20 a 30) estan fixes i agrupats a la part inferior de les fulles.

És un insecte volador que es pot disseminar entre els seus hostes i dispersar-se per via antròpica (transport, càrrega, productes de comerç, vehicles, etc.).

Símptomes i danys

Tant les nimfes com els adults s’alimenten de la saba de les seves plantes hoste. Els adults s’alimenten de fruits, mentre que les nimfes s’alimenten de fulles, tiges i fruits. Les fulles afectades poden presentar deformacions i àrees necròtiques d’aproximadament 3 mm de diàmetre. En fruits, produeixen petites taques necròtiques, forats i decoloracions.

Els fruits amb molts atacs sofreixen deformacions.

A més dels perjudicis a les plantes i a la producció agrícola, aquest insecte causa molèstia en els humans ja que, a l’hivern, agregacions d’aquest insecte busquen refugi a construccions i cases (parets, murs i finestres) i quan aquests són molestats desprenen una forta i desagradable olor.

Mitjans de lluita

És fonamental comunicar de manera immediata als Servei de Sanitat Vegetal la presència d’aquest insecte en el nostre territori.

Cal actuar establint un programa de vigilància intensiva per evitar la dispersió de l’insecte.Triptic informatiu Bernat Marbregat

Fitxa informativa (Halyomorpha halys)Data de realització: 09/24/2013 | Data de la darrera actualització: 09/22/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300