Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Noticies de l' Arxiu - Llibre EL Rem

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principal



Noticies de l' Arxiu - Llibre EL Rem

      La pel·lícula de la portada del primer rem al Vilar (1934)Presentació del llibre El Rem de trenta-quatre.De la ficció a la realitat.
      L’Arxiu Municipal de Blanes, com a garant del llegat històric documental de la nostra comunitat i com a organisme implicat en la vida cultural i administrativa blanenca, no va voler deixar escapar la invitació de sumar-se als actes commemoratius de la publicació de la primera obra del mestre de la prosa catalana: Joaquim Ruyra i Oms 1858-1939). Poder aportar el nostre granet de sorra a l’Any Ruyra 2003 fou un plaer i un honor.

      Des d’una posició de graner de la història, fins aquest moment l’Arxiu havia desenvolupat la tasca logística d’aplegar informació textual i gràfica per a les exposicions organitzades pels diversos organismes implicats en la commemoració.

      A banda d’això, en el procés de recerca d’informació amb els realitzadors del programa Thalassa per tal d’elaborar un reportatge sobre Ruyra i el mar, es va localitzar la pista d’unes imatges que havien estat rodades durant la pujada del primer rem de trenta-quatre al Vilar l’any 1934. La notícia apareix en un text de Junceda a Recull. A partir d’aquí va començar una tasca semidetectivesca que ens va conduir fins a la família Borràs d’Igualada.

      Cal dir que l’amabilitat del Sr. Ricard Borràs i Marsans i de la seva filla Maria Mercè Borràs i Masachs, propietaris de la filmació, ens va permetre recuperar i restaurar aquestes preuades imatges. A partir d’aquí només va caldre esmerçar un cert temps a esbrinar les relacions que hi havia entre Blanes i Igualada durant aquell període, documentar amb l’ajuda de molts blanencs els protagonistes i plantejar la visualització pública de la pel·lícula.

      El rem de trenta quatre evoca diverses realitats. És un nom que té diversos significats, si més no a Blanes. En aquestes ratlles que segueixen hem volgut presentar de manera planera, sintètica i modesta tot allò que pensem que suggereix el rem de trenta-quatre. L’aportació potser rau en el fet d’aplegar aquesta informació en un sol lloc i a presentar el contingut i les vicissituds d’una pel·lícula molt poc coneguda, gairebé inèdita, d’aquella memorable diada.

      El rem sempre ha anat acompanyat d’actes festius malgrat arrencar d’una situació literària dissortada. Per això ens fa molt goig que aquest text aparegués en un cap de setmana que Blanes dedicava íntegrament a honorar la figura de Ruyra, una figura que cal reivindicar i més en uns moments en què la llengua que ell tant va treballar i estimar està tant delicada de salut. Esperem la vostra benevolència i una mica de complicitat respecte de la publicació.

      Els autors: Antoni Reyes, Aitor Roger i Domènec Valls.


      EL REM DE TRENTA-QUATRE: De la ficció a la realitat
      Homenatge a Ruyra. Presentació de la pel·lícula de la portada del primer Rem al Vilar.

      Autors: Antoni Reyes, Aitor Roger i Domènec Valls
      Edita: Ajuntament de Blanes - Arxiu Municipal de Blanes (AMBL).
      Lloc: Blanes.
      Any: 2003.


      El darrer cap de setmana de setembre, l’Ajuntament de Blanes va organitzar una sèrie d’actes populars entorn a la figura i l’obra de Joaquim Ruyra amb la voluntat que els blanencs se sentissin més partícips de la commemoració de l’any ruyrià, en el centenari de la publicació de Marines i Boscatges, el seu primer recull de narracions. Les lectures d’alguns dels seus relats a la recentment reformada escola que porta el nom de l’escriptor, la representació, per part de l’Esbart, d’una versió coreogràfica de la novel·la En Garet a l’enramada al Teatre Municipal, la caminada al Vilar d’anada i tornada per portar el rem de trenta-quatre a la població i la presentació, també al Teatre, de la pel·lícula inèdita on el mestre Ruyra encapçala l’expedició al Vilar per portar el primer rem l’any 1934, van ser-ne els moments centrals.

      Amb motiu d’aquest darrer acte, l’Ajuntament de Blanes, en col·laboració amb l’Arxiu Municipal, va editar una petita publicació que va ser lliurada a tots els assistents.

      Tot el seu contingut, estructurat en tres parts principals, gira entorn del rem de trenta-quatre, i els seus autors, els Srs. Domènec Valls, estudiós de la història local, Antoni Reyes, director de l’Arxiu Municipal i Aitor Roger, secretari de l’Any Ruyra, ens aporten una informació de gran interès per entendre la llarga història d’aquest mític exvot. I ho fan a través d’un fil conductor que resulta molt aclaridor: es parteix de la ficció, és a dir, del rem de la novel·la de Ruyra, i s’arriba a l’objecte real que hi ha al Santuari del Vilar.

      En la primera part, una acurada síntesi del relat ens fa reviure la història èpica de la barca de mitjana Santa Rita. Per boca d’alguns dels seus protagonistes en recordem moments crucials, com la descripció que el mariner Vadó Set Trossos fa d’un rem de trenta-quatre (pams), la prometença de la Marianna, filla del patró Saura, enmig del temporal o la consumació de l’exvot. Fins aquí la ficció.

      La realitat es comença a fer present en la segona part de la publicació on se’ns aclareixen definitivament alguns possibles dubtes. L’any 1934 Ruyra fa 75 anys i rep, entre molts homenatges arreu de Catalunya, també el dels seus amics de Blanes el 21 de maig. En el decurs de la vetllada literària d’aquell Dilluns de Pasqua granada celebrada al Centre Catòlic, sorgeix la idea de construir un rem de trenta-quatre pams, com el que descriu el mariner de la novel·la, per ser portat al Vilar. El 27 de setembre, dia de l’aniversari de Ruyra, es materialitza la iniciativa i un rem de fusta és traslladat al Santuari. Durant la Guerra Civil un incendi els destrueix. El 1948, nou anys després de la mort de Ruyra i amb el Vilar ja reconstruït, la família Robert Balvey n’ofereix una reproducció que és portada a peu a Blanes el 1955 amb motiu dels actes de la Coronació de la Mare de Déu. Després de quaranta-vuit anys, amb motiu de l’Any Ruyra, la història es repeteix.

      La darrera part fa referència a la pel·lícula que es presentava al Teatre Municipal. Es tracta d’un document inèdit recentment recuperat sobre la portada del rem al Vilar el dia 27 de setembre del 1934 on es poden observar emotives instantànies del mestre participant activament en els actes i reconèixer personatges del seu entorn, com el dibuixant Junceda o el mestre d’aixa Josep Vieta, i racons del carrer Ample i del Vilar. El text ens explica que el Sr. Pere Borràs i Estruch, tot un referent del món cultural i intel·lectual igualadí, va filmar la cerimònia i ens apropa a d’altres integrants del cercle de relacions de l’escriptor, també presents aquell dia tan especial. Igualment es detalla el resultat d’una feina inacabada d’identificació de persones que apareixen al llarg de la filmació.

      La publicació es completa amb un recull d’imatges de gran interès: fotogrames de la pel·lícula de 1934, fotografies de l’antic Santuari amb el rem originari abans de ser destruïts per l’incendi, de la portada al Vilar de la reproducció l’any 1948 o del trasllat el 1955 amb motiu de la Coronació i algun altre document relacionat amb els textos, com el programa de l’homenatge que es va fer a Ruyra al Centre Catòlic el 1934 i alguna carta personal adreçada al mestre.

      A tots els qui no van poder gaudir de l’emotiva vetllada al Teatre Municipal els queda aquesta publicació, síntesi fidel del seu contingut.

      La recerca portada a terme des de l’Arxiu Municipal ens dóna a conèixer de forma exhaustiva una petita part de la nostra història: els estrets lligams entre el rem, Blanes, Ruyra. A partir d’ara, llegir o rellegir la que va ser una de les novel·les més exitoses de l’escriptor, El rem de trenta-quatre, resultarà per a molts una mica més entranyable.


      M.A. Àngela Sagrera Perpiñà,
      Professora d’Història de l’IES Sa Palomera

      Noticies de l' Arxiu




Data de realització: 01/20/1999 | Data de la darrera actualització: 03/09/2010


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300