Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Revista BLANDA - Index del número 10


Camí de tornada


Menú principalRevista BLANDA - Index del número 10

Portada rervista Blanda 10CONSULTAR EXEMPLAR :
El 1992 -ara ha fet quinze anys- va començar a funcionar l’Arxiu Municipal de Blanes com un servei ben definit dins l’organigrama de l’Ajuntament. El 1996 fou un altre any important, perquè s’inauguraven unes instal·lacions pròpies al carrer de la Unió, des d’on organitzar i gestionar millor la documentació municipal, atendre les consultes administratives i posar a l’abast dels investigadors la documentació històrica generada pel comú blanenc o per algunes famílies i empreses privades, arrelades a la vila de fa diverses generacions. Dos anys després, el 1998, pels volts de Nadal, naixia una publicació elaborada des del mateix Arxiu. El seu nom, Blanda, feia referència al mot llatinitzat d’origen preromà i arrel indoeuropea del qual deriva Blanes.

Blanda, Blanes, ha crescut i s’ha fet gran. La revista Blanda també. El projecte editorial ha resistit canvis de govern i colors polítics i s’ha convertit en un instrument útil per al coneixement històric de la vila, al mateix temps que ens ha ajudat a fer poble. Respecte de la revista de l’any 1998, se n’ha augmentat el nombre de pàgines, se n’ha millorat el disseny i, el que és més important, com deia l’anterior responsable polític de l’Arxiu Quim Valls, “s’ha consolidat un espai dedicat a la conservació i a la publicitat de la memòria local”.

Des del moment de la seva creació, l’Arxiu Municipal ha portat a terme una incessant tasca cultural i ha fet difusió d’alguns dels fons de documentació que custodia, perquè aquests poguessin arribar a amplis segments de la població. Aquesta difusió s’ha fet amb la realització d’exposicions, conferències o a partir de les publicacions municipals. Precisament, la revista Blanda va ser-ne la pionera i enguany surt al carrer el seu desè número. Els seus propòsits, com deia l’exalcalde Ramon Ramos a la presentació del primer número, són, d’una banda, difondre el patrimoni històric documental que anem atresorant tot informant de les activitats del centre que l’acull i, de l’altra, fomentar la recerca i el coneixement de Blanes. Jo mateix, en el segon número de Blanda (1999) i com a regidor responsable de l’Arxiu Municipal, recordava la necessitat de conservar, conèixer, descobrir i, en alguns casos, redescobrir la importància del patrimoni històric del nostre poble, si no volem córrer el risc de perdre la memòria i la idiosincràsia de ser blanencs. Al mateix temps, agraïa a totes aquelles persones - autors i autores novells, consagrats i professors emèrits- que han escollit la nostra vila com a objecte d’estudi.

Al llarg dels 10 números de Blanda s’ha tractat una gran varietat temàtica que respon a diferents períodes cronològics del nostre passat: des de la Blanda romana fins als episodis de la nostra història més recent. Aprofitant aquest desè número, s’ha volgut editar un índex separat on queda constància dels autors que amb els seus articles i ressenyes han fet possible la continuïtat de la revista. Un índex que al mateix temps s’ha de convertir en una eina útil per a la recerca del temes que han anat apareixent anualment des de 1998.

En el número anterior, l’exalcalde Josep Marigó feia palesa la necessitat de no defallir en la recerca dels esdeveniments quotidians que ens donen força com a poble. Jo, per acabar, també voldria agrair la feina feta a totes les persones, de Blanes i d’altres indrets, que enguany han aportat el seu gra de sorra per seguir avançant en el coneixement del nostre poble. En nom de l’Ajuntament de Blanes, també voldria expressar el meu agraïment a les famílies que han fet donació a l’Arxiu dels seus fons documentals i fotogràfics. Finalment, vull encoratjar el personal de l’Arxiu, els autors dels treballs i els col·laboradors de la secció d’imatges a seguir treballant per preservar la nostra petita-gran història.

Josep Trias i Figueras
Alcalde de Blanes

Sumari Blanda 10


Recerques:

Juli Baca i Vives. Joan Pujadas. Un combatent blanenc per la llibertat
Pasqual Bernat. Un blanenc il·lustre oblidat: el doctor Joan Francesc Bahí i Fontseca [1775-1841]
Josep Bota-Gibert. Ricard Ferrer, construir el món
Josep Costa Lacumba. Històries i records d’un barri de Blanes: el Racó Blau
Antoni Reyes i Valent. Una aproximació als homenots blanencs
Pere Sala i López. Orígens de SAFA-Blanes, iniciadora de la química tèxtil a Espanya
Domènec Valls i Coll. El doctor Josep Roig i Raventós i Blanes
Pep Vila i Medinyà. Les galetes de la creu. Història d’un dolç suís, divulgat per Joaquim Ruyra
Santiago Vila-Puig. Devots de Ruyra

Notícies de l’Arxiu

Fons documentals:
Aitor Roger. L’àlbum familiar: el Blanes dels Sicra
Donacions 2007
Notícies i breus

Bibliografia

Bolleré. Concurs de relats breus per a joves. Per Lourdes Domènech
Joan Adell Álvarez. El mossèn de les putes. Per Ramon Freixenet Estol
Joan Adell Álvarez. El nàufrag. Per Ramon Freixenet Estol
Publicacions blanenquesIndex Revista
Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/12/2024


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300