Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Noticies de l' Arxiu - Tríptic de els "americanos" de Blanes

Arxiu_Municipal

Camí de tornada


Menú principalNoticies de l' Arxiu - Tríptic de els "americanos" de Blanes

Els “americanos” de BlanesEls americanos o indians eren les persones que havien emigrat a Amèrica de joves i al cap dels anys tornaven als seus llocs d’origen més o menys enriquits, havent assolit un cert ascens econòmic i social.

Durant el s. XIX varen emigrar a Amèrica gairebé dos mil blanencs, sobretot entre 1839 i 1862. Majoritàriament eren homes solters, relacionats amb la menestralia o els oficis del mar. Buscaven fer fortuna i amb el viatge arriscaven els seus béns i els de la família.

La gran majoria es dirigiren a Cuba, sobretot a l’Havana. Altres destins foren Puerto Rico, l’Argentina, Uruguai o Veneçuela. Normalment marxaven reclamats per parents o amics que els facilitaven feina i una via d’integració en la nova societat.

Els antecedents d’aquesta migració cal cercar-los entre els mariners i patrons que mercadejaven amb les índies des del s. XVIII. El comerç fou l’activitat econòmica principal dels blanencs emigrats. En concret el comerç al detall a través de la característica “bodega”. Aquest fou el model cubà. En canvi a Puerto Rico l’activitat dels blanencs va girar al voltant de l’explotació de la terra.

La tornada a Blanes amb el desig de gaudir del benestar aconseguit es produeix a partir de les guerres independentistes i el final de segle. Un cop arriba a la Vila, l’americano es construeix una casa generalment al Passeig de Mar o a l’Esperança que decora amb gust antillà i fa donatius per a obres assistencials i educatives. Alguns varen participar i fomentar la vida cultural blanenca. D’entre aquests cal destacar Josep Cortils i Vieta, pare de la Renaixença a Blanes, el poeta Josep Ribas i Carreras, l’escriptor i fill d’indià Vicens Coma o l’escriptor i industrial Agustí Vilaret.
Entre el col·lectiu va predominar l’esperit rendista enfront de la inversió en activitats productives. De fet, la majoria d’americanos blanencs no aconseguiren grans riqueses però sí una renda suficient per a dur una vida còmoda. Els pocs que varen fer grans fortunes varen construir-se la casa d’estiueig a la Vila però s’establiren i invertiren a Barcelona.

Avui el llegat dels americanos a Blanes el podem rastrejar a través de les cases que queden en peu, a partir dels edificis que patrocinaren o a partir de la documentació que conserven els seus descendents o l’Arxiu Municipal.

indians.pdf
Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/09/2010


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300