Noticia publicada a la web el 04/22/2024 09:05:12 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Es presenten a Blanes ‘Cinc contes de Ruyra per escoltar’, amb l’objectiu d’acostar el patrimoni local als infants i joves
S’han enregistrat als estudis de Ràdio Marina amb Salvador Roca com a narrador, i és la primera proposta que neix sota la marca ‘L’Arxiuet’, promogut per l’Arxiu Municipal de Blanes
La gent que ja té una edat recordarà aquells discs de vinil que generalment eren de 45 RPM -o fins i tot, de vegades, de 33 RPM-, que incloïen narracions de contes per deixar volar la imaginació, quan no hi havia ni vídeos VHS, ni CDs o DVDs, ni encara –ni molt menys!- plataformes per veure sèries i/o pel·lícules. Aquells discs eren l’avançada dels moderns podcast que ara permeten escoltar quan i on es vulgui programes de ràdio, audiollibres o dramatitzacions de novel·les de ficció i realitat.
Tots els i les protagonistes de la presentació de l'"Arxiuet', divendres
passats, a l'Arxiu Municipal Conscients del poder que té la veu, i dels matisos que pot desplegar quan se sap utilitzar bé, a Blanes ha sorgit una iniciativa que pretén treure-li profit amb finalitats educatives. Així han nascut els ‘Cinc contes de Ruyra per escoltar’, gravacions de cinc contes de l’escriptor Joaquim Ruyra i Oms (1858-2939) llegides per Salvador Roca i Ribas, un conegut i prestigiat rapsoda que té la capacitat de recitar textos de memòria amb aquella tonalitat, aquella intensitat, aquell deix que fa que, tan sols escoltant-lo, ja faci que les paraules esdevinguin en imatges.
‘Cinc contes de Ruyra per escoltar’ amb Ràdio Marina i l’Arxiu Municipal
D’aquesta manera, els enregistraments són un excel·lent document sonor que representa tota la riquesa de la llengua i la lírica que desplegava la prosa de l’escriptor blanenc. Un dels trets centrals que distingeix els seus personatges mariners és la manera com s’expressen, aquell parlar salat que encara es conserva especialment en alguns pobles costaners com és el cas de Blanes.
Aquesta inquietud per conservar el parlar salat és una altra de les raons que ha mogut a ajuntar les voluntats de Ràdio Marina –d’on va sorgir la idea- i de l’Arxiu Municipal de Blanes, sempre atent a contribuir a divulgar el patrimoni cultural blanenc. Els enregistraments es van fer als estudis de Ràdio Marina entre els mesos de novembre de 2020 i febrer de 2021, la producció és a càrrec de Climent Polls i Planells, i tant el control de gravació com el muntatge musical són de la veterana locutora de l’emissora, Carme Latorre Anglada.
Primera acció de l’Arxiuet, patrimoni i arxiu per a infants i joves’
Els ‘Cinc contes de Ruyra per escoltar’ són la primera acció que neix sota la marca de l’Arxiuet, patrimoni i per a infants i joves de l’Arxiu Municipal de Blanes. La seva presentació va tenir lloc aquest passat divendres a les dependències de l’arxiu municipal, en un acte encapçalat per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de la regidora d’Arxiu i Patrimoni, Mònica Rabassa, i de la regidora d’Educació, Glòria Agudo; així com de l’arxiver municipal, Toni Reyes, i del tècnic del servei, Aitor Roger.
D'esquerra a dreta: Salvador Roca, Mònica Rabassa, Glòria Agudo i Jordi Hernández Tant l’alcalde com les dues regidores que van encapçalar l’acte van coincidir en destacar la idoneïtat d’aquesta iniciativa en què l’Ajuntament de Blanes ha creat un espai de difusió a l’abat de tothom. No tan sols com a material didàctic i educatiu, sinó que també el pot gaudir tothom qui estimi la literatura en general i, en especial, la que va conrear el mestre de la prosa catalana.
Jordi Hernández, Mònica Rabassa i Glòria Agudo També van assistir-hi el director de Ràdio Marina, Josep Lluís Vidal, així com els qui s’han encarregat més directament de la proposta: Salvador Roca i Climent Polls, qui a finals del segle XX van ser el fundadors de l’emissora. D’altra banda, també es va comptar amb l’assistència de representants de diversos centres educatius a qui es va convidar perquè coneguessin in situ aquesta primera experiència d’una marca adreçada especialment al públic infantil i juvenil.
Durant la presentació se’ls va explicar la manera com es pot accedir, lliurant-los un díptic on hi ha el codi QR que permet enllaçar amb el material que hi ha al web de l’Arxiu Municipal de Blanes: https://www.blanes.cat/docweb/arxiu.contesruyra
Tant l’alcalde com les dues regidores que van encapçalar l’acte van coincidir en destacar la idoneïtat d’aquesta iniciativa en què l’Ajuntament de Blanes ha creat un espai de difusió a l’abat de tothom. No tan sols com a material didàctic i educatiu, sinó que també el pot gaudir tothom qui estimi la literatura en general i, en especial, la que va conrear el mestre de la prosa catalana.
Cinc contes de Ruyra, tres d’ells aplegats a ‘Marines i boscatges’ (1903)
La majoria dels cinc contes que s’han gravat corresponen al llibre de Ruyra ‘Marines i Boscatges’, del 1903, si bé cadascun d’ells són d’èpoques diferents, entre finals del segle XIX i principis del s. XX. Més concretament, són els contes ‘El vals final’, ‘L’aniversari del noi Guixer’, ‘Les senyoretes del mar’, ‘Sa mare de Sant Pere’ i ‘Vetlles d’Estiu’. En el pròleg de les obres completes de Ruyra, l’historiador de la literatura Manuel de Montoliu explica que una característica de la prosa de l’escriptor és l’harmonització.
Segons l’especialista, són fruit de dos elements complementaris al seu estil: realitat i fantasia, objectivitat i emoció, art i poesia, una simbiosi constant en la seva obra, que el distingeix de tots els altres novel·listes catalans del seu temps. El primer conte, ‘El Vals final’, és una fabulació sobre l’apagament d’una vida; a ‘L’aniversari del noi Guixer’ el mar es transforma en un poètic cementiri; ‘Les senyoretes del mar’ són fades, éssers enigmàtics i fantàstics fora dels límits racionals; ‘Sa mare de Sant Pere’ està incorporat al relat ‘La Parada’; i finalment ‘Vetlles d’Estiu’ descriu l’arribada de dels sardinalers i les tasques dels pescadors.
Lluïsa Julià, reconeguda especialista en l’obra de Joaquim Ruyra, a ‘Vetlles d’Estiu’ explica que la narració ofereix una classificació dels usos lingüístics a través es parles dels seus personatges: des de la més literària fins a l’estrictament referencial. En aquest conte hi domina l’expressió de la il·lusió i de l’alegria davant el gradual descobriment de la realitat: “Tot Blanes traspua i viu en la narració” sentencia l’experta.